ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιαίτερα σημαντική η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

idiaitera-simantiki-i-proori-exoflisi-daneion-toy-dnt-2332881

Σημαντικό πολιτικό μήνυμα υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι θα αποτελέσει η προγραμματιζόμενη πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματά της για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα. «Το επιτόκιο των δανείων αυτών φτάνει έως και το 5,13%», σημειώνει. «Ακόμη και στις χρηματαγορές η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται στο μεταξύ φθηνότερα… Εντούτοις το Eurogroup, o ESM και τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η γερμανική Βουλή, θα πρέπει να συναινέσουν στην πρόωρη αποπληρωμή. Ως εκ τούτου το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο ESM έχει προαναγγείλει τη συγκατάθεσή του διότι έτσι η Ελλάδα θα βελτίωνε το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους της». Η εφημερίδα θυμίζει ότι το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής ανακίνησε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση Τσίπρα. «Τότε όμως», αποκαλύπτει, «υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Εκφράζονταν φόβοι ότι με την πρόωρη αποπληρωμή ο Τσίπρας ήθελε να απαλλαγεί από το ΔΝΤ ως αρχή ελέγχου. Η ανησυχία αυτή θεωρείται στο μεταξύ άνευ αντικειμένου, καθώς το ΔΝΤ θα παραμένει σε κάθε περίπτωση ως θεσμικός πιστωτής».

Αναφερόμενη στην επιδίωξη της κυβέρνησης να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η εφημερίδα θυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει να μειώσει τους φόρους και για να έχει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Ο ίδιος διακρίνει περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς η Ελλάδα δαπανά σαφώς λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους απ’ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή. Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση από τους τόκους».

Εν τω μεταξύ, αναφορά στην Ελλάδα κάνει και η αυστριακή Der Standard που σημειώνει ότι «ένα χρόνο μετά τη λήξη του τελευταίου πακέτου βοήθειας η Ελλάδα έχει μάλλον αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Ο νέος πρωθυπουργός όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις».

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει τη χώρα και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης με μια φιλική προς την οικονομία πολιτική. Διότι αν και η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον βηματισμό της, συνεχίζει να μη στέκεται στα πόδια της».