Αυξήθηκαν κατά 63,2% τα κέρδη της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» το α΄6μηνο

Αυξήθηκαν κατά 63,2% τα κέρδη της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» το α΄6μηνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο της τάξεως του 63,2% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ, έναντι 18,4 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απόδοση των έργων ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές. Αντίστοιχα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 141,6 εκατ. ευρώ, έναντι 138,7 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 2,1%. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ, έναντι 104,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,3%. Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 18,6 εκατ. ευρώ, από 3,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν τα έσοδα από τις πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους (από 11,2 εκατ. ευρώ σε 1,8 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από τη διαχείριση αποβλήτων, τα οποία μειώθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ, από 13,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Πάντως, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων) ενισχύθηκαν κατά 8,3% σε 88,7 εκατ. ευρώ.

Με το πέρας του δεύτερου τριμήνου, η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) διαμορφώθηκε στα 689 εκατ. ευρώ, έναντι 679 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, αυξημένη κατά 10 εκατ. ευρώ. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σήμερα σε 1.232 MW. Ο όμιλος έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί 607 MW στην Ελλάδα, 493 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει υπό κατασκευήν ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 280 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την έκδοση του νέου «πράσινου» ομολόγου της εισηγμένης, με στόχο την άντληση μεταξύ 120 και 150 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης, που έφερνε την έκδοση του νέου ομολόγου μέσα στον Ιούλιο, ανετράπη εξαιτίας της μικρής καθυστέρησης που υπήρξε με το ομόλογο της Attica Συμμετοχών. Εξαιτίας του ντόμινο που ακολούθησε, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα βγει στις αγορές γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, στοιχείο που ίσως τελικά να είναι και θετικό, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν μετά και την πρόσφατη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Με τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτός από τα νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 120 MW, που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στην Εύβοια, μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά η κατασκευή νέων αιολικών, ισχύος 100 MW στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή