Ζωτικής σημασίας η μείωση των κόκκινων δανείων

Ζωτικής σημασίας η μείωση των κόκκινων δανείων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής τραπεζική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ελληνικής ανάπτυξης, ενώ κρίσιμη είναι και η ανάγκη αύξησης των χαμηλών επιπέδων των εγχώριων επενδύσεων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings σε νέα του έκθεση, λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι στελεχών του στην Αθήνα για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες.

Οπως σημειώνει, η Ελλάδα (στην οποία δίνει αξιολόγηση «BB-» με θετικές προοπτικές) έχει καταγράψει πρόοδο το τελευταίο 12μηνο, ανακτώντας την πρόσβασή της στις αγορές. Ωστόσο, η οικονομία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις από την «κληρονομία» της κρίσης.

«Η ταχεία επίλυση του ζητήματος των NPLs είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποκατάσταση των βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης», σημειώνει  ο Τζέικομπ Σουβάλσκι, επικεφαλής αναλυτής της Scope για την Ελλάδα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα τέλη του 2018, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά, στα 80 δισ. ευρώ, αν και σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου του 2016 και τα 107 δισ. ευρώ έχουν περιοριστεί σημαντικά, κάτι που αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά, το βάρος των NPLs επηρεάζει την προσφορά πιστώσεων εν μέσω της, κατά τα άλλα, βελτιωμένης τραπεζικής ρευστότητας και της αυξημένης εμπιστοσύνης των ελληνικών καταθετών.

«Για να επιτευχθεί ταχύτερη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το απόθεμα θα πρέπει είτε να τιτλοποιηθεί είτε να πωληθεί μέσω μεγάλων πωλήσεων χαρτοφυλακίου», τονίζει ο Σουβάλσκι. «Τα οφέλη των προγραμμάτων τιτλοποίησης NPLs ως μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση είναι ακόμα μεγαλύτερα σε μια μικρή οικονομία, όπως η Ελλάδα, στην οποία η τραπεζική δανειοδότηση είναι η κυρίαρχη πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

H Scope επισημαίνει, πάντως, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται πρωτοβουλίες σε αυτό το μέτωπο, οι οποίες και θα απελευθερώσουν κεφάλαια για νέες δανειοδοτήσεις. «Οι ελληνικές τράπεζες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας», τονίζει ο οίκος.

Προκειμένου να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην άρση των capital controls, γεγονός που είναι επίσης πιστωτικά θετικό. «Καθώς έχει σημειωθεί επιστροφή της εμπιστοσύνης των καταθετών, η επιλογή του συγκεκριμένου timing για την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίου είναι καλή», σημειώνει ο Σουβάλσκι.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ανάπτυξης, η Scope σημειώνει πως η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη.

Ο οίκος αναμένει για φέτος ανάπτυξη στο 2,5%, με τον ρυθμό να παραμένει ισχυρός το 2020-2024, λόγω και του θετικού περιβάλλοντος και των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει από τις πολιτικές που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση.

Οπως υπογραμμίζει η Scope, εκτός από τη μείωση των NPLs, η Ελλάδα χρειάζεται επενδυτικό σοκ για να προωθήσει την επανεξισορρόπηση του αναπτυξιακού της μοντέλου. «Η μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα στηριχθεί στις υψηλότερες επενδύσεις θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς που έχει αφήσει η κρίση στην οικονομία», καταλήγει ο οίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή