Εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος ο στόχος για Εθνική και Alpha Bank

Εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος ο στόχος για Εθνική και Alpha Bank

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βασικός στόχος της «πιθανής συγχώνευσης» των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, είναι η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος. Και είναι ο δυσκολότερος.

Κάτι που γνωρίζουν καλά τόσο οι διοικήσεις των δύο τραπεζών όσο και οι ανταγωνιστές τους.

Η υπερδύναμη που μπορεί να δημιουργηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει έννοια, οικονομική και ηθική, μόνον εφόσον αποδώσει οφέλη στους μετόχους, τους πελάτες -επιχειρήσεις και ιδιώτες- και, βεβαίως, στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η συγχώνευση είναι αναμενόμενο ότι θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στον ανταγωνισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Εξίσου όμως καθιστά ανταγωνιστικότερο το έδαφος και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που, ειδικότερα την τελευταία περίοδο, εξετάζουν την πιθανότητα τοποθέτησής τους στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Η δημιουργία ενός κολοσσού, για τα ελληνικά δεδομένα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπερβολική συγκέντρωση. Προφανώς όμως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κρίνει πως ένα μερίδιο που φθάνει στο 60% της ελληνικής αγοράς, όπως είναι η περίπτωση Εθνικής-Αlpha, δεν δημιουργεί πρόβλημα, αφού στο σύνολο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς το μερίδιο τους θα παραμείνει μικρό.

Αντιστρόφως, το νέο ελληνικό σχήμα θα μπορέσει να επιδιώξει την έξοδό του από τα εθνικά σύνορα με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Στον ίδιο τον πυρήνα της Ευρωζώνης, πέραν βεβαίως των βαλκανικών αναδυόμενων αγορών.

Αν και η ελληνική τραπεζική αγορά έχει την εμπειρία συγχωνεύσεων, η νέα συμφωνία δεν θα μοιάζει σε τίποτε με τις προηγούμενες. Η αρχική ενθουσιώδης αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς θα γίνει εξαιρετικά πικρή, αν οι δύο διοικήσεις δεν πείσουν τους μετόχους για το επωφελές του σχεδίου τους.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστεύσει ότι το νέο σχήμα που θα προκύψει θα μπορέσει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις, κρατώντας 23.864 θέσεις εργασίας.

Τέλος, η επιτυχία του «ντιλ» αποτελεί τεστ για τη στροφή που επιχειρεί ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πόσο μάλλον που πρέπει, σύντομα, συμφωνίες σαν αυτή να πολλαπλασιαστούν σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό τομέα.

Σημειώνεται ότι στο νέο σχήμα, το ελληνικό Δημόσιο μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων θα αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο μέτοχο, με ποσοστό που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 16%-17%.

Οταν ζητείται η συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης ΙΚΑ και συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης άλλου οργανισμού (Διαδοχική Ασφάλιση), η απόφαση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης πρέπει να εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης ή της κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, εφόσον διαπιστώνεται ότι το Ιδρυμα, εκτός από τελευταίος ασφαλιστικός οργανισμός, είναι και αρμόδιος (1.500 Η.Ε. από τις οποίες 500 την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης ή τη διακοπή της απασχόλησης) και ότι μόνο με τον χρόνο ασφάλισης σ’ αυτό (ΙΚΑ) συγκεντρώνονται οι ελάχιστες βασικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας μας για συνταξιοδότηση (αυτοτελές δικαίωμα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή