Μείωση εσόδων 81% του Δημοσίου από το ΧΑΑ

Μείωση εσόδων 81% του Δημοσίου από το ΧΑΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστέρηση της τάξης των 240 δισ. δρχ. παρουσιάζουν τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από το φόρο που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2001. Στο διάστημα αυτό το Δημόσιο έχει βάλει στα ταμεία του ποσό ύψους 35,3 δισ. δρχ. έναντι 186 δισ. δρχ. (-81,1%) που είχε εισπράξει το αντίστοιχο διάστημα του 2000.

Οπως καταδεικνύουν τα παραπάνω νούμερα, ο φιλόδοξος στόχος του προϋπολογισμού για έσοδα από το ΧΑΑ ύψους 330 δισ. δρχ. θα παραμείνει στα χαρτιά και οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 290 δισ. δρχ. όπως μάλιστα έχει τονίσει επανειλημμένα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο τα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανήλθαν στα 2,26 δισ. δρχ. ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν φτάσει τα 9,6 δισ. δρχ.

Η πτωτική πορεία που παρατηρείται στα έσοδα από το ΧΑΑ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οφείλεται στη μείωση του φόρου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από 6a σε 3a αλλά και στο χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι η φθίνουσα πορεία αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους δύο μήνες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επίτευξη του ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού, μετά από διάστημα δύο χρόνων. Πάντως, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν να καλύψουν την τρύπα των 290 δισ. δρχ., που θα δημιουργηθεί έως το τέλος του χρόνου από το φόρο που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 450 δισ. δρχ.

Ο καταλύτης των εξελίξεων είναι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και η «γέννηση» του μεγαλύτερου τραπεζικού Ομίλου που γνώρισε η χώρας μας αλλά και από τα μεγαλύτερα μεγέθη της Ευρώπης. Το σημαντικότερο όμως κέρδος για τη Σοφοκλέους είναι ότι αφυπνίζεται μετά 2 χρόνια έντονης εσωστρέφειας και μαρασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή