Νέοι ισχυροί πόλοι στο leasing

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την εξαγορά της ΕΤΒΑ Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, η ΕΤΒΑ Leasing εισέρχεται πλέον στο όχημα της Πειραιώς Leasing, προσδίδοντας στην εταιρεία σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και ισχυρό πελατολόγιο. Αν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια του Ομίλου Πειραιώς για τη μορφή που θα έχει η ένταξη της ΕΤΒΑ Leasing στην άλλη θυγατρική του Ομίλου Πειραιώς Leasing, οι ανάγκες για οικονομία κλίμακος και μείωσης των λειτουργικών δαπανών αναμένεται να οδηγήσουν στη συγχώνευση των εταιρειών.

Αναλυτικότερα, ο Ομιλος Πειραιώς, εξαγοράζοντας την τράπεζα ΕΤΒΑ αποκτά και τη συμμετοχή της στην ΕΤΒΑ Leasing, ποσοστό που υπερβαίνει το 55% και συνεπώς αναδεικνύεται ως ο νέος κύριος μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης. Εχει ήδη αποφασισθεί οι δύο εταιρείες leasing να λειτουργούν με κοινή διοίκηση και να αναπτύξουν κοινή δραστηριότητα σε όλες τις εργασίες χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ενα σημαντικό «θέλγητρο» της ΕΤΒΑ Leasing είναι τα υψηλά ίδια κεφάλαια, τα οποία ανέρχονται σε 24 δισ. δρχ. και είναι περίπου ισάξια με τα ίδια κεφάλαια της Πειραιώς Leasing.

Με δεδομένο ότι οι εταιρείες leasing είναι κεφαλαιοβόρες, αν τελικά συγχωνευθούν οι ΕΤΒΑ και Πειραιώς Leasing, θα αποκτήσουν απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια που προσφέρει το πλεονέκτημα διατήρησης των περιθωρίων κέρδους και ταυτόχρονα τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, προϊόντων και συνεργασιών αλλά και την ικανότητα ανάληψης μεγάλων συμβάσεων,.

Εν τω μεταξύ, το νέο σχήμα της Πειραιώς leasing θα αποκτήσει μερίδιο αγοράς περί το 24% και αναρριχάται στην πρώτη δυάδα των δυνατών του κλάδου μαζί με την Alpha Leasing, ενώ ακολουθεί η EFG-Eurobank που απορροφάται από την Ergoleasing. Παράλληλα, αρχίζει και η συνένωση της Alpha Leasing -που απορρόφησε την Ιονική Leasing- με την Εθνική Leasing. Η Εθνική Leasing, αν και δεν έχει ισχυρό στίγμα στην αγορά του leasing, ωστόσο κατά τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποίησε εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Κίνητρα για τη λήψη στεγαστικών δανείων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή