Ο ΔΗΚΤΗΣ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημεία των καιρών οι συγχωνεύσεις

Σημεία των καιρών αποτελούν οι πρωτοβουλίες συγχωνεύσεων και αναδιαρθρώσεων που εκδηλώνονται συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό από πολλές εισηγμένες και μη επιχειρήσεις. Βεβαίως το κυοφορούμενο στις συγχωνεύσεις των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών αποτελεί μία συγκλονιστική εξέλιξη, που εφόσον ευοδωθεί θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο το τοπίο στον τραπεζικό χώρο όσο και γενικότερα το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ανεξαρτήτως πάντως από την τύχη που θα έχει η φιλόδοξη και πολύ σημαντική προσέγγιση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την τάση συγκέντρωσης των ελληνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, κατά περίεργη σύμπτωση στην ατζέντα των θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΧΑΑ (στη φωτογραφία ο πρόεδρόςτου κ. Π. Αλεξάκης) τα δύο θέματα που θα συζητηθούν αφορούν συγχωνεύσεις των εταιρειών Πλαστικά Μακεδονίας και της LPC Ελλάς, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και την απορρόφηση από την K. Ι. Δανιηλίδη «Η Παναγία» των εταιρειών Euromedica Ιατρικό Ινστιτούτο Υψηλής Τεχνολογίας, Κυανούς Σταυρός, Γενική Κλινική Α.Ε., Ιδιωτικό Μαιευτήριο Τατιάνα και Διαγνωστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης «Αλεξάνδρειο».

Η αναδιάρθρωση της ΕΧΑΕ

Με γρήγορους ρυθμούς προωθούνται οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΧΑΕ. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση, από στελέχη της ΕΧΑΕ, των διαδικασιών και των στόχων της αναδιάρθρωσης, στα μέλη των Δ.Σ. όλων των θυγατρικών του ομίλου. Μάλιστα για τις 23 Νοεμβρίου έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ, στην οποία θα συζητηθεί πρόταση προς τους μετόχους των θυγατρικών εταιρειών να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της εισηγμένης εταιρείας holding του ομίλου. Στόχος της πρότασης αυτής είναι να συγκεντρώσει η ΕΧΑΕ το σύνολο των μετοχών των θυγατρικών της εταιρειών. Ωστόσο, η πρωτοβουλία της αναδιοργάνωσης-αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΧΑΕ έχει γενικότερη σημασία, αφού μέσω αυτής επιδιώκεται ουσιαστικά να καταστεί περισσότερο ευέλικτη η οργανωτική δομή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν όψει των κινήσεων που σχεδιάζονται με σαφή προσανατολισμό τη διεθνοποίηση της ελληνικής αγοράς.

«Μεσοπρόθεσμα» η αναβάθμιση

Πόσο σύντομα πρόκειται να γίνει η αναβάθμιση της βαθμολογίας των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s; Το ερώτημα αιωρείται μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, που είχαν αυτήν την εβδομάδα στελέχη του διεθνούς οργανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης με τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Με μέση σταθμική βαθμολογία C για τη χρηματοοικονομική ισχύ και Α3 για τις καταθέσεις, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Απόσταση που σταδιακά θα περιοριστεί, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών τραπεζών της Moody’s Σαμ Θίοντορ σε συνάντηση με δημοσιογράφους και στελέχη τραπεζών. Οταν, όμως, ρωτήθηκε ο υπεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες Κωνσταντίνος Πιτάλλης πιο συγκεκριμένα «δαγκώθηκε», λέγοντας ένα αόριστο «μεσοπρόθεσμα». Ωστόσο, το ύφος του μας άφησε να καταλάβουμε ότι δεν αποκλείονται και θετικές εκπλήξεις κάπως σύντομα. Βεβαίως για την υπόθεση Εθνικής-Αlpha δεν έγινε λόγος, καθώς η συνάντηση έγινε πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες, ωστόσο τα στελέχη της Moody’s είχαν δηλώσει ότι γενικώς, σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, οι τραπεζικές συγχωνεύσεις θεωρούνται «θετική τάση» όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Μικρό αλλά υγιές χαρτοφυλάκιο

Στο 24% περίπου θα διαμορφωθεί το μερίδιο αγοράς της Alpha Leasing, αμέσως μετά την ενσωμάτωση της Εθνικής Leasing. Παρ’ όλο που η Εθνική Leasing έχει μικρό μερίδιο αγοράς, περίπου 4%, και μικρό αριθμό νέων συμβάσεων, ωστόσο προσέλκυε πάντα το ενδιαφέρον της Alpha Leasing, καθώς κατά τα δύο τελευταία χρόνια εξυγίανε το χαρτοφυλάκιό της, ενώ το πελατολόγιό της χαρακτηρίζεται από περιορισμένες επισφάλειες. Εν τω μεταξύ, η Alpha Leasing εξετάζει μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό, με μεγάλες εταιρείες. Οσονούπω τα νεότερα…

Και Falcoστον ΟΤΕ;

Αν η θλιβερή κατάληξη του πρωθυπουργικού Falcoακόμη εξακολουθεί να συγκλονίζει πολλούς, στον ΟΤΕ δεν πτοούνται!… Στον ΟΤΕ εδώ και δύο μήνες έχουν δρομολογήσει διαδικασίες για την αγορά ενός jet αεροσκάφους κατά προτίμηση Falcon, με αιτιολογία την ανάγκη άμεσης και πολυτελούς πρόσβασης των στελεχών του ΟΤΕ στις χώρες του εξωτερικού, όπου ο Οργανισμός έχει επενδύσει εκατοντάδες δισ. δρχ. σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, αλλά και της ταχείας επιστροφής στο Μαρούσι. Μάθαμε ότι ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την αεροπλανική αυτή αγορά που προωθεί η ΟΤΕ International, από την οποία μεταδίδεται ότι το εν λόγω jet θα διατίθεται και για τις μετακινήσεις του υπουργού Μεταφορών – Επικοινωνιών στο εξωτερικό. (Προφανώς μετά την ευγενή προσφορά των δύο Mercedes και της μηχανής μεγάλου κυβισμού στον υπουργό Μεταφορών, τα δώρα των Δαναών… έγιναν και ιπτάμενα…). Εκτός των εύλογων σχολίων, ανησυχούμε και για την τύχη των βαλκανικών νυχτερινών διαδρομών των στελεχών του ΟΤΕ και των αρμένικων dolce vitae, που έχουν καταγραφεί ακόμα και στις εφημερίδες του Βουκουρεστίου, του Ερεβάν της Σόφιας κ.α. Τι συντριβή θα υποστεί η βαλκανική νυχτερινή ζωή, αν τα στελέχη του ΟΤΕ επιστρέφουν ταχέως στη βάση τους;

Οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 54,3 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 2,7 δισ. δρχ. αφορούσαν μετακινήσεις πακέτων. Μεταξύ των άλλων μετακινήθηκε πακέτο 500.000 τεμαχίων της Ρanafoπρος 5,38 ευρώ, 124.000 τεμάχια της Ασπίς Τράπεζας προς 5,64 ευρώ, 518.000 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς προς 8,5 ευρώ, 100.000 τεμάχια του ΟΤΕ προς 18 ευρώ και 87.150 μετοχές της Folli Follie προς 19 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή