Προς μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

Προς μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Σε μείωση της ημερησίας παραγωγής του κατά 1 εκατ. βαρέλια προσανατολίζεται πλέον ο ΟΠΕΚ, καθώς η συμμόρφωση των μελών του στις συμφωνημένες ημερησίες ποσοστώσεις του καρτέλ δεν στάθηκε ικανή να στηρίξει την τιμή του βαρελιού που εξακολουθεί να υποχωρεί. Αργά χθες το βράδυ στο Λονδίνο η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου για το Brent υποχωρούσαν κατά 12 σεντς στα 20,38 δολάρια.

«Ακόμα και αν η συμμόρφωση των μελών στις ημερήσιες ποσοστώσεις είναι πλήρης, θα προχωρήσουμε σε μείωση των ημερησίων εξαγωγών μας στην επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο όγκος της μείωσης θα είναι πιθανότατα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αλί Ροντρίγκεζ μετά τη συνάντησή του με τον Νορβηγό υπουργό Πετρελαίου Εϊνάρ Στίνσναες. Ο τελευταίος, πάντως, δήλωσε ότι βάσει των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά η Νορβηγία δεν θεωρεί απαραίτητη τη μείωση της παραγωγής της. Πάντως για μια ακόμα φορά ο κ. Ροντρίγκεζ ζήτησε από τους ανεξάρτητους παραγωγούς να βοηθήσουν τον ΟΠΕΚ στην προσπάθεια στήριξης της τιμής στο επίπεδο των 25 δολαρίων. «Η επανάληψη της συνεργασίας του 1999 εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μπορεί ο Αλί Ροντρίγκεζ να προανήγγειλε τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ -ήταν η πρώτη φορά που τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καρτέλ χρησιμοποίησε τόσο ξεκάθαρη διατύπωση σε επίσημες δηλώσεις- αλλά στην ουσία οι αγορές αγνόησαν τις δηλώσεις αυτές, με αποτέλεσμα η τιμή του βαρελιού στο Λονδίνο να ενισχυθεί μόλις κατά 3 σεντς έπειτα από αυτές.

Εταιρείες αξιολόγησης κινδύνου προειδοποιούν ότι το σχέδιο που προωθεί ο κ. Καβάγιο -βασικοί άξονες του οποίου είναι οι τοπικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία- μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία. Ο κ. Καβάγιο υποστηρίζει ότι στο σχέδιο θα συμμετάσχουν και ξένοι επενδυτές που διαθέτουν ομόλογα της χώρας, αυξάνοντας όμως την ανησυχία στις χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρουά, το σχέδιο ανταλλαγής χρέους με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και οι μετέχοντες σε αυτό θα λάβουν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις. Σύμφωνα όμως με τραπεζικούς κύκλους της χώρας «το σχέδιο μπορεί να είναι εθελοντικό αλλά οι τράπεζες γνωρίζουν ότι αν δε συμμετάσχουν, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή