Αγοραστικός πυρετός στη Σοφοκλέους

Αγοραστικός πυρετός στη Σοφοκλέους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σοφοκλέους γεύθηκε χθες τα οφέλη της μεγαλύτερης επιχειρηματικής συμφωνίας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και έζησε στιγμές από το καλοκαίρι του 1999. Ο αγοραστικός πυρετός ήταν αμείωτος από την έναρξη μέχρι τη λήξη των συναλλαγών.

Αφηνίασαν χθες οι επενδυτές και δημιούργησαν μία συνεδρίαση «υπερβολής», αφού οι χρηματιστηριακές δέχθηκαν εκατοντάδες τηλεφωνήματα από πελάτες που μετά ένα μακρό διάστημα αποχής, ζητούσαν να τοποθετηθούν κυρίως στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που ηγούνται αυτής της διήμερης ανόδου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,5% και διαμορφώθηκε στις 2.554,5 μονάδες, επίπεδα στα οποία ήταν προ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ουσιαστικά έχει καλύψει τις απώλειες που δημιούργησε το τρομοκρατικό χτύπημα στους «δίδυμους πύργους» του Μανχάταν και στην Ουάσιγκτον. Το ενδιαφέρον ήταν, όπως αναμενόταν, εντυπωσιακό για τους δύο «πρωταγωνιστές», την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, με κέρδη 4,98% και 8,18% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική πραγματοποίησε 1.879.414 τεμάχια και η Alpha Bank είχε 2.440.819 τεμάχια. Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 99,5 δισ. δραχμές εκ των οποίων τα 18 δισ. δραχμές αφορούσαν τις συναλλαγές στην Alpha Bank ενώ και οι λεγόμενες μετοχές με «διεθνές ενδιαφέρον» ενισχύθηκαν σημαντικά με επίκεντρο τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Τιτάνα και την Intracom. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ανήλθαν στα 7,6 εκατ. ευρώ και αφορούσαν τις εξής μετοχές: Ασπίς Τράπεζα (500.000Χ5,80), ΟΤΕ (500.000Χ18,30), Ελληνική Τεχνοδομική (200.000 και 206.960 και 193.040 στη τιμή των 6,30 ευρώ).

Συνολικά 318 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, 30 υποχώρησαν και 20 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η αγορά χθες προσπάθησε να σβήσει τη «δίψα» της από την πολύμηνη απαξίωση και τον μαρασμό όπου είχε περιέλθει, καθώς η έλλειψη ειδήσεων με ουσία και η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος την είχαν καταστήσει άγονη και αδιάφορη για την πλειοψηφία των επενδυτών. Επιπροσθέτως, στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών διεμήνυαν από τη χθεσινή έναρξη των συναλλαγών ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί προπομπό περαιτέρω συγχωνεύσεων και στρατηγικών κινήσεων σε ένα χώρο που τουλάχιστον για την Ελλάδα είναι μείζονος σημασίας, τόσο επειδή ο τραπεζικός κλάδος είναι ιδιαιτέρως «δεικτοβαρής» όσο και επειδή η εξωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών είναι δεδομένη και, αν μη τι άλλο, αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα.

Οι επόμενες συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αγορά, αφού θα αποδειχθεί ξεκάθαρα εάν έχει τις δυνάμεις και τις αντοχές να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη. Θα μπορέσει για παράδειγμα η Σοφοκλέους να υποστηριχθεί από έναν τζίρο τουλάχιστον 80 ή και 90 δισ. δραχμών που θα τη συντηρήσει πάνω από τις 2.500 μονάδες; Πρόκειται για ένα πολύ γερό τεστ δυνάμεων που θα υποστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης το Χρηματιστήριο, καθώς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε όλο το φάσμα της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι 2 μήνες που υπολείπονται μέχρι την έλευση του 2002 θα χρησιμοποιηθούν κυρίως από τους θεσμικούς επενδυτές για να μετριάσουν τον μέσο όρο ζημιών των χαρτοφυλακίων τους και για να επαναπροσδιορίσουν την τακτική τους για το νέο οικονομικό έτος, καθώς τους δίνεται πλέον η ευκαιρία μετά τη μεγάλη συμφωνία της Εθνικής με την Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή