Αναγκαίος ο νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων

Αναγκαίος ο νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι άνθρωποι έπραξαν πρόσφατα τόσα πολλά για την απελευθέρωση του εμπορίου, όσα ο Μπιν Λάντεν. Τα συμβάντα της 11ης Σεπτεμβρίου και η γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια που προκάλεσαν, βοήθησαν στο να επικεντρωθούν στόχοι και να επαναδιαταχθούν προτεραιότητες. Οι πρωτοβουλίες για έναν νέο γύρο διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων είναι τώρα αναγκαίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και γενικώς προς την πολυμερή συνεργασία.

Πάντως, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προ δεκαημέρου επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να παραστεί στη σύνοδο του Κατάρ. Ο εκνευρισμός της, όμως, ως προς την αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στο εμιράτο, είναι εμφανής. Ο αριθμός της αμερικανικής αντιπροσωπείας έχει περιορισθεί, ενώ οι επιχειρηματικοί εκπρόσωποι ειδοποιήθησαν να παραμείνουν μακράν.

Το χειρότερο από όλα, όμως είναι τα αντικρουόμενα μηνύματα από την Ουάσιγκτον. Ενώ ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ έδειξε να κινείται για να πείσει και άλλες χώρες να συνηγορήσουν υπέρ της μετατόπισης της συνόδου στη Σιγκαπούρη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι αποφάσισε να την κρατήσει στη Ντόχα.

Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, το εάν θα παραστεί στη σύνοδο ή εάν θα ακυρώσει τη συμμετοχή του δεν είναι και πολύ εύκολη απόφαση. Η ακύρωση της συμμετοχής του θα προσβάλει το εμιράτο του Κατάρ και ενδεχομένως και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, τα οποία υποστηρίζουν την «αντιτρομοκρατική συμμαχία». Και θα δικαιώσει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η παγκοσμιοποίηση δεν προσφέρει και πολλά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως τις μουσουλμανικές.

Οι τιμές των εταιρειών βιοτεχνολογίας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικές στη διάρκεια των 18 μηνών συνεχούς υποχώρησης των χρηματιστηρίων. Οι τιμές των μετοχών τους, ωστόσο, ενδέχεται να αποδειχθούν ευμετάβλητες ιδιαίτερα όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένα ζητήματα. Στη διάρκεια της παραφροσύνης που επικράτησε πέρσι γύρω από τη γενετική, τα γονιδιώματα και τους συναφείς κλάδους, η Celera και η Millenium Pharamaceuticals είδαν τις τιμές των μετοχών τους να εκτινάσσονται στα ύψη. Σήμερα η μετοχή Celera συναλλάσσεται στο 10% της μεγαλύτερης τιμής που έφθασε και η μετοχή της Millenium στο 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή