Ανώμαλη προσγείωση για KLM και UAL

Ανώμαλη προσγείωση για KLM και UAL

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες ζημίες, που αντανακλούν τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στη βιομηχανία αερομεταφορών, σημείωσε για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου η UAL Corp., μητρική του αμερικανικού αερομεταφορέα United Airlines, ενώ ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM διαπιστώνει πρωτοφανή μείωση των κερδών του κατά 60%.

Ειδικότερα, η UAL σημειώνει καθαρές ζημίες ύψους 1,16 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του έτους ή 21,43 δολάρια ανά μετοχή. Προ εκτάκτων δαπανών, η UAL παρουσιάζει ζημία ύψους 542 εκατομμυρίων δολαρίων ή 10,05 δολαρίων ανά βασική μετοχή. Πρόκειται για ζημία ρεκόρ έναντι της ζημιάς ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων ή 1,29 δολαρίων ανά μετοχή της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 16% στα 4,1 δισ. δολάρια από τα 4,9 δισ., ενώ σε ό,τι αφορά τον Οκτώβριο η εν λόγω αεροπορική εταιρεία αναφέρει ζημία της τάξης των 15 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα και εκτιμά ότι οι ζημιές της θα είναι «αισθητά μεγαλύτερες» κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Εξάλλου, η KLM αναφέρει ότι τα λειτουργικά της κέρδη υποχώρησαν κατά 60% το ίδιο τρίμηνο και προβλέπει «πολύ σημαντικές ζημιές» για το τρέχον έτος. Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο ολλανδικός αερομεταφορέας ανέφερε λειτουργικά κέρδη ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ έναντι των 201 εκατομμυρίων της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Οι μετοχές της εταιρείας, που είχαν υποχωρήσει κατά 60% στη διάρκεια του 2001, υποχώρησαν κατά ακόμη 2%. Οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι οι ζημίες για το τρέχον έτος θα ανέλθουν σε εκατομμύρια ευρώ εφόσον η KLM προβλέπει βραχυπρόθεσμα ότι οι επιβάτες της θα μειωθούν κατά 20%, ενώ οι δαπάνες της για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους και των επενδύσεων θα φθάσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντικαταστάτης του Κρίστοφερ Μπλαντ σε συνεργασία με τον κ. Μπόνφιλντ άρχισαν να πωλούν περιουσιακά στοιχεία της ΒΤ και να προβαίνουν σε έκδοση μετοχών, ώστε να σμικρύνουν το χρέος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή