Ισχυρό σήμα στις αγορές για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Ισχυρό σήμα στις αγορές για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα βελτίωση σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα μετά και την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, ενώ ώθηση δέχθηκαν και από το γενικότερα θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,54% και κοντά στα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε την περασμένη Πέμπτη, με το spread να διαμορφώνεται στις 201 μ.β., ενώ ισχυρή πτώση της τάξης του 4,7% σημείωσε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώθηκε στο 0,82%.

Η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ στέλνει ένα ισχυρό «σήμα» στις αγορές για σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα ενώ βοηθάει στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, μέσω της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το «μαξιλάρι» ρευστότητας για την αποπληρωμή του Ταμείου, και όχι κεφάλαια από μια νέα έκδοση τίτλου, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό μήνυμα για τους επενδυτές, καθώς η διατήρηση του πολύ υψηλού αυτού cash buffer έχει γίνει πολύ ακριβή. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αυξήσει τις πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους.

Αλλωστε ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει ήδη το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 και δεν έχει στόχο να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες εκδόσεις τίτλων στέλνοντας έτσι ένα λανθασμένο σήμα «απληστίας» στις αγορές, αλλά να διατηρήσει τη «δίψα» των αγορών για την Ελλάδα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον «κανονικού» εκδότη για τη χώρα. Βέβαια, ο οργανισμός σκοπεύει να συνεχίσει τις κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας της αγορά και σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει αναφέρει η «Κ», εξετάζει την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017 μέσω του «ανοίγματος» της πρόσφατης έκδοσης του 10ετούς ομολόγου. Αυτός ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όπου έγινε ένα πρώτο βήμα προσέγγισης εκείνων των funds που κατέχουν αυτούς τους τίτλους, με όλο αυτό εγχείρημα να έχει αναλάβει να «τρέξει» η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Tα μηνύματα από τα αμερικάνικα funds ήταν θετικά, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές διαφορές σε ό,τι αφορά την τιμή της ανταλλαγής των τίτλων, γεγονός που κάνει τον ΟΔΔΗΧ να εξετάζει και άλλες επιλογές προκειμένου να διατηρήσει τη συχνή παρουσία της Ελλάδας στις αγορές.

Παρά το τεράστιο ράλι που έχουν σημειώσει αυτό το έτος και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν αδιάκοπα να παραμένουν στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, με τις ελληνικές αποδόσεις να είναι εξαιρετικά ελκυστικές σε ένα περιβάλλον πληθώρας τίτλων με αρνητικά επιτόκια.

Αν και η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο νέο QE που ξεκινάει τον Νοέμβριο η ΕΚΤ, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης θα πιέσει προς τα κάτω τις αποδόσεις σε όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης και η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από αυτήν την τάση.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους από τα μέτρα Ντράγκι και αναμένει ότι το ράλι στην αγορά θα συνεχιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή