Επιφυλακτική η Νέα Δημοκρατία, βολές από ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ

Επιφυλακτική η Νέα Δημοκρατία, βολές από ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις παράγοντες, κατά τη Νέα Δημοκρατία, θα κρίνουν την επιτυχή έκβαση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Με σημερινή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφέρει ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα κριθεί: 1. Από το εάν θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και την Εθνική Οικονομία. 2. Από το κατά πόσον θα μειώσει το τραπεζικό κόστος και θα αποβεί ευεργετική για τους καταναλωτές, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους. 3. Από το εάν, τελικώς, η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και κρατικό έλεγχο της Εθνικής Οικονομίας.

Η Ν.Δ. υπογραμμίζει ο κ. Ρουσόπουλος, θα παρακολουθήσει την πορεία του εγχειρήματος, έχοντας βασικό της μέλημα την εξυπηρέτηση της Οικονομίας, των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών και την ανταγωνιστική πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Οι συνέπειες για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ήδη φτωχούς αγρότες θα είναι άμεσες και μεσοπρόθεσμες, υποστηρίζει το ΚΚΕ. Το κυνήγι του πρόσθετου κέρδους σημαίνει και ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, καθώς επίσης και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, όπως αναφέρει. Η απόφαση συγχώνευσης της Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα, σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, είναι κίνηση συγκεντρωποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου στη Ελλάδα, ενώ κίνητρό της αποτελεί η μεγιστοποίηση του κέρδους στην απελευθερωμένη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και σε άλλες αγορές, όπως της Βαλκανικής.

Το αποτέλεσμα από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι η καταστροφή των μικρών ή και μεσαίων επχειρήσεων.

Το ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι η συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank αποτελεί τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση από την πίσω πόρτα, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής. Εκ πείρας, είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συγχωνεύσεις αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για κυβερνητική μεθόδευση προκειμένου να δοθεί σήμα στις αγορές περί διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα κάνει λόγο το στέλεχος του ΣΥΝ και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης. Η τραπεζική «πίτα» ανακατανέμεται σε όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ μειώνεται αντίστοιχα ο ρόλος τον Δημοσίου.

Πάντως ο κ. Γκιάτης, τονίζοντας ότι μόλις χθες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην ALPHA έσπευσε να τονίσει ότι η μείωση -διά της εθελουσίας- αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή