Μικρή άνοδος παρά το αρνητικό κλίμα

Μικρή άνοδος παρά το αρνητικό κλίμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις για το επενδυτικό κοινό, με τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πότε να παρουσιάζουν κέρδη και πότε να κινούνται αρνητικά. Η ημέρα έκλεισε θετικά ωστόσο για τις ευρωπαϊκές αγορές, αν και για άλλη μία φορά στατιστικά στοιχεία και ανακοινώσεις επιχειρήσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η ανάκαμψη αργεί στις ΗΠΑ

Μεταξύ άλλων, στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε ότι θα απαιτηθεί διάστημα έξι ώς εννέα μηνών πριν αρχίσει να ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή. Η καταναλωτική δαπάνη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε δραστικά τον Σεπτέμβριο, με μηνιαίους ρυθμούς της τάξεως του 1,8%, τους υψηλότερους των τελευταίων 14 ετών. Αντίστοιχα στοιχεία δοθηκαν χθες στη δημοσιότητα και για έξι συνολικά ευρωπαϊκές χώρες, με τους δείκτες προμηθειών των βιομηχανιών ειδικότερα στην Ολλανδία, τη Δανία και την Ιρλανδία να υποχωρούν τον Οκτώβριο σε επίπεδα ρεκόρ. Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη τράπεζα της ηπείρου, η γερμανική Deutsche Bank ανακοίνωσε μεν μείωση κερδών, συνόδευσε δε αυτήν τη δημοσιοποίηση στοιχείων με τη διευκρίνιση ότι θα απολύσει συνολικά το 7% του δυναμικού της, τριπλάσιο αριθμό από ό,τι είχε ανακοινώσει στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα, η εμμονή της τράπεζας, ότι θα εκπληρώσει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2003 ώθησε τελικώς σε άνοδο την τιμή της μετοχής της, σε ποσοστό 2,7%. Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές αγνόησαν τα μακρο-οικονομικά στοιχεία για να επικεντρωθούν στην είδηση, σύμφωνα με την οποία, η Microsoft κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με το αμερικανικό κράτος για την επίλυση του θέματος των κατηγοριών που αντιμετώπιζε ως κατέχουσα μονοπωλιακή θέση στην αγορά.

Ωθηση από τις φαρμακοβιομηχανίες

Η τελική ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αποδόθηκε ωστόσο και στη σημαντική άνοδο του κλάδου των φαρμακευτικών βιομηχανιών, όταν έγινε γνωστό ότι η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι το νέο φάρμακο της AstraZeneca με την ονομασία Iressa, είχε καλά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Η τιμή της μετοχής του αγγλο-σουηδικού Ομίλου σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2,6% και ο αντίστοιχος κλαδικός δείκτης άνοδο κατά 1,2%.

Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται η μετοχή της βρετανικής εταιρείας χημικών προϊόντων ICI, η οποία ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των κερδών της του τρίτου τριμήνου. Και αυτή η εταιρεία αποφάσισε μείωση των θέσεων εργασίας της παγκόσμιως, κατά 1.300 την επόμενη διετία, γεγονός που ενθουσίασε επίσης το επενδυτικό κοινό, το οποίο ώθησε τη μετοχή της σε άνοδο της τάξεως του 11,7%.

Η χθεσινή ημέρα δεν ευνόησε ωστόσο δύο τομείς, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τεχνικών εταιρειών. Η τιμή της μετοχής της Fiat υποχώρησε κατά 4,3%, όταν έγινε γνωστό ότι τα κέρδη της του τρίτου τριμήνου ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 50% από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Ο κλαδικός δείκτης των τεχνικών εταιρειών υποχώρησε εξάλλου κατά 2,6%, μετά την προειδοποίηση της ιρλανδικής κατασκευάστριας οικοδομικών υλικών, CRH, σχετικά με τη διαμόρφωση της κερδοφορίας της. Η τιμή της μετοχής της τελευταίας υποχώρησε κατά 7,4%, της βρετανικής Hanson Plc κατά 8,1%, ενώ σε πτώση της τάξεως του 4,3% συμπαρασύρθηκε και η μετοχή της Lafarge.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε χθες με κέρδη της τάξεως του 0,63%, στο Παρίσι, ο Cac 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,59%, ο ΜΙΒ 30 στο Μιλάνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,24% και στη Ζυρίχη ο SMI επίσης άνοδο κατά 0,36%. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra Dax σημείωνε άνοδο κατά 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή