ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS RESEARCH

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανακοινώσεις ασθενέστερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και στη Μεγάλη Βρετανία την εβδομάδα που διανύσαμε, υποδηλώνουν ότι ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων για το τρέχον έτος δεν έχει ακόμα κλείσει και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών προβλέπεται ότι θα προβούν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο πλαίσιο των συνεδριάσεών τους, που πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες.

Στις ΗΠΑ, οι θέσεις απασχόλησης για το μήνα Οκτώβριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάιο του 1980 (-425,000) με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 5,4%. Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ΝΑΡΜ υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Ο δείκτης καταναλωτικής δαπάνης σημείωσε πτώση τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 1999, ενώ η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1987. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board βρέθηκε τον Οκτώβριο στο 85,5 που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σημείωσε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τη μεγαλύτερη πτώση σε τριμηνιαία βάση από την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 1991, -0,4% έναντι αύξησης +0,3% το δεύτερο τρίμηνο. Τα οικονομικά αυτά στοιχεία ενισχύουν την ανησυχία για ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου και στηρίζουν την άποψη ότι η Fed θα προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένουμε μείωση των επιτοκίων κατά 50μβ στην επόμενη συνεδρίαση στις 6 Νοεμβρίου, ενώ προβλέπουμε περαιτέρω πτώση κατά 25μβ στη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου. Το γεγονός αυτό επιδρά θετικά κυρίως στην αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, κυρίως λόγω ρευστοποίησης κερδών μετά την άνοδό τους σε σημαντικά υψηλά επίπεδα τις προηγούμενες ημέρες, ευνοούμενα από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για διακοπή της έκδοσης ομολόγων 30ετούς διάρκειας. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε την Πέμπτη στο 4,14% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1960, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου βρέθηκε στο 4,67%.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ΡΜΙ υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του (από τον Ιούλιο του 1997). Ο δείκτης παρέμεινε χαμηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 50 για έβδομο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα και ενισχύει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων στις 8 Νοεμβρίου. Το ενδεχόμενο μιας επιτοκιακής μείωσης σύντομα τροφοδοτείται και από πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της Bundesbak κ. Welteke, η ΕΚΤ είναι πιθανό να προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε περίπτωση που μία τέτοιου είδους κίνηση δεν θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας τιμών. Επίσης, ο κ. Quadan είχε αναφέρει πρόσφατα ότι μία ενδεχόμενη νέα επιτοκιακή μείωση θα ήταν πιθανή και επιθυμητή για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, αν η αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης παρουσιάσει σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης και ο πληθωρισμός συνεχίσει την πτωτική πορεία. Η άποψη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον στηρίζεται και από τη δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ κ. Issing για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και για απουσία θετικών προοπτικών για ουσιαστική βελτίωση της αναπτυξιακής πορείας το τέταρτο τρίμηνο. Η άποψη ότι ο κύκλος μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων για το τρέχον έτος δεν έχει ακόμα κλείσει, αντανακλάται στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί την Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1999, 3,08%.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι πωλήσεις σημείωσαν τον Οκτώβριο το μικρότερο ρυθμό αύξησης από τις αρχές του έτους, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ο τομέας λιανικού εμπορίου αρχίζει να δέχεται αρνητικές επιδράσεις από την επιβράδυνση του βιομηχανικού τομέα. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Nationwide Building Society, οι τιμές στην αγορά κατοικίας σημείωσαν πτώση τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να ασκήσει αρνητική επίδραση στη καταναλωτική εμπιστοσύνη δεδομένου ότι περίπου 70% του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας είναι ιδιοκτήτες κατοικίας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ερευνητικού Κέντρου Martin Hamblin Gfk, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2000. Οι ανακοινώσεις των ασθενών αυτών στοιχείων στηρίζουν την άποψη ότι η ΒοΕ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων (25μβ) στο πλαίσιο της επόμενης συνεδρίασης στις 8 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της ΒοΕ κ. George, στις 16 Οκτωβρίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας και σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο.

Ελλάδα: Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ΡΜΙ σημείωσε πτώση τον Οκτώβριο στο 50,2 έναντι 50,5 τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας όμως υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 50, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή