Ιστορικός συμβιβασμός της Microsoft με τον Μπους

Ιστορικός συμβιβασμός της Microsoft με τον Μπους

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον. Στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, όπως άλλωστε αναμενόταν, κατέληξαν χθες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία λογισμικού Microsoft. Βάσει του συμβιβασμού, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν οι ίδιοι το λογισμικό αλλά και το σύστημα ανάγνωσης ιστοσελίδων (browser) με τα οποία θα εφοδιάσουν τους υπολογιστές που κατασκευάζουν. Επίσης η Microsoft υποχρεώνεται να προσφέρει την όποια τεχνική βοήθεια σε άλλους κατασκευαστές λογισμικού, ώστε το λειτουργικό τους σύστημα να είναι συμβατό με τα δημοφιλέστατα Windows.

Η τελική συμφωνία απέχει βέβαια πολύ από την πρωτόδικη απόφαση που διέταζε τη διάσπαση της εταιρείας σε τρία μέρη και είναι χαρακτηριστική του διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης του θέματος από τις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους. Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως η Microsoft είχε βρεθεί ένοχη για την κατηγορία υιοθέτησης μονοπωλιακής συμπεριφοράς στην αγορά των browser.

«Ο σημερινός συμβιβασμός είναι δίκαιος, λογικός και σωστός, καθώς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των καταναλωτών. Αν και μας επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς και όρους, η τελική επίλυση αυτής της διαμάχης θα λειτουργήσει θετικά για τους καταναλωτές, τη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας και βεβαίως την αμερικανική οικονομία» τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ έκανε λόγιο για ιστορική συμφωνία που θα ανακουφίσει την αγορά και θα εξασφαλίσει στους καταναλωτές το δικαίωμα των πολλαπλών επιλογών στον χώρο του λογισμικού και της υψηλής τεχνολογίας. «Μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας είναι πολύ σημαντική για την οικονομία μας και αυτό διασφαλίζεται μέσα από την προστασία του ανταγωνισμού σε ένα άκρως ανταγωνιστικό κλάδο» κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός. Η ανακοίνωση του συμβιβασμού έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις χρηματιστηριακές αγορές. Ομως η ανακοίνωση για τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας της τελευταίας εικοσαετίας σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο δημιούργησε αρνητικό κλίμα στις αγορές. Αργά χθες το απόγευμα, πάντως, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,46%, αλλά η μετοχή της Microsoft υποχωρούσε κατά 1,1%.

Οπως επεσήμαναν, τέλος, αναλυτές, τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατατείνουν στο ότι η οικονομία πιθανώς και να αντιμετωπίζει βαθύτερη ύφεση απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή