Σημαντική εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Σημαντική εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έξι σταθεροποιητικές συνεδριάσεις (23-30/10) χαμηλότερα από τα επίπεδα του μεγάλου χάσματος της 11-12/9 τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και αυτοί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συσσώρευσαν δύναμη ικανή, ώστε να καλύψουν αυτό εντός δύο συνεδριάσεων με εξαιρετική ορμή.

Συγχρόνως κατά την πορεία προς τις 2.600 μονάδες διασπάσθηκε ανοδικά η πάνω λωρίδα του Bollinger, δείχνοντας ισχύ της τάσης, ενώ την Πέμπτη διασπάσθηκε και ο ΚΜΟ 100 ημερών.

Συγχρόνως όμως κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης σχηματίστηκε ένα μαύρο candlestick (κλείσιμο χαμηλότερο του ανοίγματος) χωρίς άνω σκιά (άνοιγμα στο υψηλό της ημέρας), με μεγάλο χάσμα από την προηγούμενη και όγκο τεμαχίων διπλάσιο.

Ολα τα ανωτέρω συνηγορούσαν ότι ενώ η ανοδική τάση παρέμενε ισχυρή ο σχηματισμός της Πέμπτης προϊδέαζε για τοπικό υψηλό ή τουλάχιστον περιοχή όπου θα ακολουθούσε συσσώρευση.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSEM 40) δεν παρακολούθησε με την ίδια ορμή το ανοδικό κύμα και δεν κατόρθωσε να εισχωρήσει εντός του αντίστοιχου χάσματος της 11-12/9, καθιστώντας εμφανές ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν είχε διαχυθεί σε όλους τους κλάδους.

Την Παρασκευή 2/11 πράγματι παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση στις τιμές των δεικτών, καθώς επιχειρήθηκε ανεπιτυχής προσέγγιση του υψηλού των 2.608 μονάδων και παραμονή τους καθ’ όλη την ημέρα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το κρίσιμο στοιχείο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι το κατά πόσον θα παραμείνει εκτός της άνω λωρίδας του Bollinger, διατηρώντας την ισχύουσα τάση. Επιπλέον η τυχόν διατήρηση, ως επιπέδου στήριξης πλέον, του κινητού μέσου όρου των 100 ημερών και τέλος η διατήρηση ανοικτού του μεγάλου χάσματος μεταξύ 4.642-4.931 μονάδων.

Περιθώρια συνέχισης της ανοδικής τάσης εξακολουθούν να υπάρχουν, σε περιορισμένη ωστόσο έκταση και σαφώς μικρότερης ορμής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατά 30% άνοδο μέχρι σήμερα από το χαμηλό των 1998 μονάδων χωρίς καμία ουσιαστική διόρθωση.

Πιθανότητα διάχυσης του ενδιαφέροντος και προς άλλους, πλέον του τραπεζικού κλάδου είναι πιθανή.

* Η τεχνική ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψιν μικρο – και μακροοικονομικούς παράγοντες. Βασίζεται σε στατιστική ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση επαναλαμβανόμενων σχηματισμών. Επιπλέον, δεν αποτελεί προτροπή για αγορά είτε πώληση μετοχών.

Στο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Small Cap 80 θα προστεθούν οι εταιρείες Γραμμές Στρίντζη, η Fourlis, η κλωστοϋφαντουργία Γ. Γιαννούσης, η Γρηγόρης Μικρογεύματα και η Κεραμεία Αλλατίνη, ενώ διαγράφονται και αποχωρούν από το δείκτη οι Κυλινδρόμυλοι Παπαφίλη, η Metrolife και η ΙΜΑΚΟ. Αντίθετα, οι τεχνικές εταιρίες Βωβός και Αβαξ προβιβάζονται στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap 40. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των τριών δεικτών, προέκυψαν ακόμη και μεταβολές στις σταθμίσεις εισηγμένων εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, μεταβάλλονται οι σταθμίσεις που έχουν στον Mid 40 οι μετοχές των εταιρειών Δέλτα Singular από 50 σε 75, η ΕΛΒΑΛ από 100 σε 40 και η βορειοελλαδίτικη επιχείριση Goody’s από 75 σε 40.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή