Στην ατζέντα Χριστοδουλάκη το θέμα του νέου μισθολογίου

Στην ατζέντα Χριστοδουλάκη το θέμα του νέου μισθολογίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από νέα βάση επιθυμεί να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών τη μελέτη του νέου μισθολογίου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης έχει μεταφέρει τους προβληματισμούς του για το θέμα στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου. Κυρίως αφορούν τη δυνατότητα των δημοσιονομικών πραγμάτων να αντέξουν τα βάρη που θα δημιουργηθούν από την ενσωμάτωση στο μισθολόγιο μιας πληθώρας επιδομάτων του δημόσιου τομέα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει διάθεση να υπάρξει εκ νέου αντιμετώπιση του θέματος, που προέκυψε και από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη, στην πρώτη του συνέντευξη στις αρχές της εβδομάδας.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λογο για αδυναμία να «στηριχθεί» το νέο μισθολόγιο, καθώς τα δημοσιονομικά παραμένουν αδύναμα και περιέχουν πληθώρα εστιών που δημιουργούν ανισορροπίες και διεύρυνση των ελλειμμάτων.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν ότι η υπόθεση του νέου μισθολογίου ξεκίνησε με πρωτοβουλία της τέως υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσως Παπανδρέου. Ως εξαιρετικό στοιχείο του, παρουσιάστηκε αρχικά η εξομοίωση των μισθών διαφόρων ομοειδών επαγγελματικών μονάδων (π.χ. μηχανικοί ΠΕΧΩΔΕ με μηχανικούς Ο.Α. 2004 κ.λπ.), η ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς, η σύνδεση αμοιβής με παραγωγικότητα, αλλά και η πρόθεση να υπάρξει κατώτατο πλαφόν στους μισθούς του Δημοσίου.

Με τις εκτιμήσεις αυτές διαφωνούσε τότε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά η πολιτική αδυναμία του κ. Παπαντωνίου δεν επέτρεπε την αναμέτρηση με την κ. Παπανδρέου. Η τελευταία εμφανίζεται να εκφράζει και ώριμα συνδικαλιστικά αιτήματα ισχυρών συντεχνιών, όπου κυριαρχούσε το κυβερνών κόμμα.

Η ενσωμάτωση των επιδομάτων που προωθούσε με κατεπείγουσες διαδικασίες μέχρι πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Κάνουν λόγο για εκτίναξη των δαπανών του προϋπολογισμού στην περίπτωση που συμβεί αυτό, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο σύνδεσης αμοιβής και παραγωγικότητας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το προηγούμενο νέο μισθολόγιο, του 1997, ενώ ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και στόχευε να συγκρατεί σχετικά σταθερές τις δαπάνες μισθοδοσίας, τελικά εκφυλίστηκε και εκτράπηκε των αρχικών σχεδιασμών.

Λίγες ημέρες πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό, αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών για το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή