«Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ

«Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα αναπτυξιακή φάση εισέρχεται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ), μετά την έγκριση από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που θα γίνει με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 5,6 δισ. δρχ. σε πρώτη φάση. Ετσι, εκλείπει οριστικά ο κίνδυνος της εφαρμογής των άρθρων 47 και 48 του Ν. 2190/20 περί ειδικής εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, καθώς τα ίδια κεφάλαιά της υπολείπονται έναντι του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Παράλληλα, η ΕΛΒΟ, όπως έγινε γνωστό χθες, θα υπογράψει εντός των επόμενων 10 ημερών για πρώτη φορά Προγραμματική Συμφωνία-Πλαίσιο 5ετούς διάρκειας με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στην οποία θα περιγράφονται εκτενώς οι ανάγκες του ελληνικού στρατού σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία είναι σε θέση να αναλάβει κατασκευαστικά η εταιρεία. Προσχέδιο της Συμφωνίας αυτής παρουσίασε χθες στους μετόχους ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΥΕΘΑ Αντ. Κάντας, ο οποίος επισήμανε ότι παραμένει ως έχει η πολιτική του υπουργείου για την εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι διασφαλίζεται όχι μόνον έργο για τη βιομηχανία, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στη διοίκησή της να προγραμματίζει ανετότερα τις απαιτούμενες επενδύσεις της και να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές για τις προμήθειες του ελληνικού στρατού.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΛΒΟ μέχρι το 2006 ανέρχεται στο ποσό των 38 δισ. δρχ. και περιλαμβάνεται στο 5ετές Επιχειρηματικό Σχέδιο της εταιρείας, το οποίο εγκρίθηκε επίσης από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Οι επενδύσεις της ΕΛΒΟ θα χρηματοδοτηθούν σε σημαντικό ποσοστό μέσω μιας διαδικασίας διαδοχικών αυξήσεων του μετοχικού της κεφαλαίου, που θα φθάσει συνολικά τα 20 δισ. δρχ. μέχρι το 2006. Με τη σταδιακή ολοκλήρωση του επενδυτικού της προγράμματος η εταιρεία θα αποκτήσει νέα παραγωγική διάρθρωση, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε θεαματική αύξηση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας στα εξοπλιστικά προγράμματα που αναλαμβάνει, ενώ παράλληλα θα διαθέτει προϋποθέσεις κόστους που θα επιτρέψουν τη δυναμική της επέκταση και στον τομέα των πολιτικών οχημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη δόση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα καταβληθεί μέχρι τέλη του 2001. Θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 280.170 νέων μετοχών σε αναλογία 3 νέων μετοχών προς 1 παλαιά, υπέρ των παλαιών μετόχων, στην τιμή των 20.000 εκάστη.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση δεν εκπροσωπήθηκε η πλευρά Λαϊνόπουλου, συνεπώς παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις των κληρονόμων του Ιω. Λαϊνόπουλου για τη διατήρηση της συμμετοχής τους στην ΕΛΒΟ. Το ελληνικό Δημόσιο θα εξακολουθήσει να ελέγχει το 51% της εταιρείας, καθώς όπως έγινε γνωστό το ποσοστό της ΕΤΒΑ (16,10%) θα περιέλθει πιθανόν στη ΔΕΚΑ, ενώ το 43% ελέγχει μαζί με το μάνατζμεντ ο Ομιλος Μυτηλιναίου.

Η ΕΛΒΟ αναμένει για τη χρήση του 2001 πωλήσεις της τάξεως των 58 δισ. δρχ, με κέρδη προ φόρων 800 εκατ. -1 δισ. δρχ.

Επίσης, πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής για το είδος και τον βαθμό συγγένειάς τους με τον κληρονομούμενο ή κληρονομητήριο, στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή