ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντράγκι αφηγείται για την ελληνική κρίση – Η απάντησή του σε υπουργό που πίεζε για Grexit

Ο Ντράγκι αφηγείται για την ελληνική κρίση – Η απάντησή του σε υπουργό που πίεζε για Grexit

Στην περίοδο της ελληνικής κρίσης και ιδιαίτερα τους κρίσιμους μήνες του 2015 αναφέρεται ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στους Financial Times, αποκαλύπτοντας τι είχε απαντήσει σε υπουργό της ευρωζώνης, ο οποίος πίεζε για αποπομπή της Ελλάδας από την κοινή νομισματική περιοχή.

Όπως εξηγεί ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ,  η κρίση χρέους είχε εκραγεί προτού αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Επειτα είχαμε την Ελλάδα που έφτασε ξανά κοντά σε  χρεοκοπία το 2015. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ ήταν επιτυχής στην άσκηση μιας πολιτικής που διατήρησε την ενότητα του ευρώ αποτρέποντας παράλληλα κραυγαλέες παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας».

«Δεχθήκαμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κριτικές εδώ. Η μία έλεγε ότι θα πρέπει να αποκόψουμε από την Ελλάδα κάθε γραμμή χρηματοδότησης άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανότατα σε έξοδο από το ευρώ.

Και η άλλη έλεγε ότι θα έπρεπε να προσφέρουμε απεριόριστη και άνευ προϋποθέσεων ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία, ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε» αναφέρει.

«Η στήριξη στην Ελλάδα ήταν ουσιαστική. Στο απόγειό του ο δανεισμός της ΕΚΤ και της ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες έφτασε τα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας. Το κάναμε αυτό ενώ υπήρχαν φωνές που έλεγαν να κόψουμε άμεσα όλες τις πιστωτικές γραμμές», λέει και προσθέτει: 

«Συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση στο κράτος. Δεν υπήρξε νομισματική χρηματοδότηση, όλα έγιναν με τον σωστό τρόπο, καθώς καταφέραμε να κρατήσουμε το ευρώ άθικτο και να αποφύγουμε την παράβαση του Συμφώνου».

Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απαντά:

«Η δουλειά μας ήταν να εξετάσουμε τη μετάδοση της κρίσης. Αλλά πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, όσον αφορά στο ευρώ, δεν υπήρχε Plan B».

Και εξηγεί  ότι  αποστολή της ΕΚΤ είναι να διατηρεί την σταθερότητα των τιμών και η σταθερότητα αυτή βασίζεται στην ύπαρξη του ευρώ. «Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Ποια σταθερότητα τιμών ή ποιο νόμισμα πρέπει να στηρίξουμε; Το δολάριο. Όχι. Τη στερλίνα; Όχι. Είναι το ευρώ. Για αυτό δεν υπάρχει Plan B» εξηγεί.

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ασκήθηκε πίεση ώστε η χώρα να αφεθεί να αποχωρήσει, τονίζει πως σε μία συνεδρίαση του Eurogroup  καιρό και απαντώντας σε υπουργό  που εισηγείτο ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε βγει εκτός εδώ και πολύ καιρό, του είπε:  «Κοίτα, εάν θες να σπρώξεις την Ελλάδα έξω από το ευρώ, κάντο. Μην χρησιμοποιείς όμως για τον σκοπό αυτό την ΕΚΤ».

Ερωτηθείς τι απαντά στην κριτική ότι η Ελλάδα πλήρωσε τεράστιο τίμημα και για την συμμετοχή της στο ευρώ και για την παραμονή της σε αυτό, ο Μάριο Ντράγκι απαντά:

«Η χώρα προερχόταν από μία μη βιώσιμη φούσκα χρέους. Η κατάρρευση ήταν τεράστια και η κρίση τρομερή. Ξεπεράστηκε πρώτα χάρη σε αυτά που κατάφεραν να πράξουν οι Έλληνες πολίτες. Αλλά η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη υπήρξε ευεργετική. Είναι πολύ δύσκολο για μία απομονωμένη χώρα που χρεοκοπεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Οι ενέργειες της ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται με 1,8% κατά μέσο όρο τα τελευταία οκτώ τρίμηνα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που υποχώρησε χοντρικά κατά 23% από το 2008 έως το 2016, να αναπτύσσεται ξανά με 1,6% και οι ιδιωτικές επενδύσεις να επανέρχονται».