Στον δρόμο των συγχωνεύσεων κατασκευές και πληροφορική

Στον δρόμο των συγχωνεύσεων κατασκευές και πληροφορική

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση περί συγχωνεύσεων, που φέρνει στο προσκήνιο η πρόσφατη συμφωνία Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, έχει ξεκινήσει στις κατασκευές την τελευταία πενταετία, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι επενδυτές. Ο κλάδος παραμένει κατακερματισμένος, ενώ ουκ ολίγες από τις περίπου 35 εισηγμένες τεχνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης. Ομως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αν δεν υπάρξει παράταση από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ, οι κατασκευαστές πρέπει να έχουν καταθέσει στο υπουργείο τα σχέδια δημιουργίας νέων ισχυρών ομίλων προκειμένου να διεκδικήσουν τα νέα ανώτατα εργοληπτικά πτυχία.

Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του θεσμικού πλαισίου που καθιέρωσε το υπουργείο για τη δημιουργία μεγάλων σχημάτων με στόχο να εμφανίσουν ισχυρούς ομίλους μόνο στα χαρτιά. Ομως, είναι σίγουρο ότι το τοπίο στην κατασκευαστική αγορά θα είναι εντελώς διαφορετικό στα μέσα του επόμενου χρόνου. Εντός του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως οι συγχωνεύσεις τουλάχιστον 20 κατασκευαστικών επιχειρήσεων, μέσα από τις οποίες δημιουργούνται πέντε-έξι ισχυροί όμιλοι. Πρωτοβουλίες συγχωνεύσεων και εξαγορών βρίσκονται σε εξέλιξη σε σειρά άλλων εισηγμένων τεχνικών εταιρειών, οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ανώτατη τάξη.

Τα νέα σχήματα, όπως οι Ομιλοι της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΑΒΑΞ, της ΑΕΓΕΚ, της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ κ.λπ., παραμένουν, όμως, μικρά σε μέγεθος σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, ο οποίος εντείνει την παρουσία του στην εγχώρια αγορά.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην αγορά πληροφορικής, καθώς μέσα από την αναδιοργάνωση των μεγάλων εισηγμένων ομίλων προέκυψαν νέα, ισχυρότερα σχήματα. Η Altec και η Info-Quest έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο αριθμό θυγατρικών εταιρειών, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και αρκετοί από τους ανταγωνιστές τους όπως η Πουλιάδης & Συνεργάτες και η LogicDIS. Οι τάσεις συγχώνευσης μετατοπίζονται τώρα στην αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής, η οποία διέρχεται περίοδο ύφεσης, με συνέπεια να ασκούνται πιέσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Οι πολυδαίδαλοι εισηγμένοι όμιλοι του κλάδου πληροφορικής, που αποτελούνται από δεκάδες μικρές επιχειρήσεις, αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω συγκέντρωση των δραστηριοτήτων τους. Εκτός από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, κύριος στόχος των διοικήσεων είναι η δημιουργία μεγεθών που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις «ορατές» στη νέα πανευρωπαϊκή χρηματιστηριακή πραγματικότητα.

Αντίστοιχα, η Alpha Bank εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 1.500 ακίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα της Ιονικής, όπως το κεντρικό κτίριο της Alpha επί της Πανεπιστημίου-Σταδίου και τα ξενοδοχεία Hilton της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Η Alpha Αστικά Ακίνητα διαθέτει 35 ακίνητα, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 10 δισ. δρχ., ενώ έχει αναλάβει χρέη συμβούλου σε κάποια ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το ΤΕΑΥΕΚ, που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου της τρέχουσας χρήσης, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 3,7 δισ. δρχ., ενώ τα κέρδη της σε 1,9 δισ. δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή