Χρ. Σορώτος: Ηταν και θέμα «χημείας»

Χρ. Σορώτος: Ηταν και θέμα «χημείας»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Schroder Salomon Smith Barney του group της Citibank έχει αναλάβει σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας για τη συγχώνευση με την Alpha Βank.

Το Group της Citibank είναι ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος του κόσμου και το μέγεθός του είναι αποτέλεσμα μεγάλων συγχωνεύσεων. Δραστηριοποιείται σε όλους τους χρηματοοικονομικούς τομείς και σε πάρα πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο, δηλαδή συνδυάζει διαφοροποίηση με ευρύτατη παρουσία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Citibank στην Ελλάδα κ. Χρήστος Σορώτος (έχει διατελέσει και υποδιοικητής της Εθνικής επί διοίκησης Βρανόπουλου) ο οποίος παρακολούθησε από κοντά όλη την προεργασία, δέχθηκε να μιλήσει στην «K» για τη φιλοσοφία του εγχειρήματος, υπενθυμίζοντας εξ αρχής ότι δεσμεύεται από το σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Σορώτο, το σημαντικότερο στοιχείο της συγχώνευσης είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. «Οι άνθρωποι δεν ενθουσιάζονται από τα bonus και τους μισθούς. Το μείζον είναι η ανάπτυξη των εργασιών. Οι άνθρωποι ενθουσιάζονται με τις δουλειές», αναφέρει.

Στην περίπτωση της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha η χημεία μεταξύ του Θεόδωρου Καρατζά και του Γιάννη Κωστόπουλου επέτρεψε την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος και παράλληλα επισημαίνει ως θετικό γεγονός την εμπειρία και των δύο σε θέματα συγχωνεύσεων.

Αναφερόμενος στον κ. Καρατζά, δηλώνει: «Είμαι πολύ μικρός για τον κρίνω. Το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στις εξελίξεις του τραπεζικού συστήματος». Εξαιρετικά σημαντικό, αναφέρει, είναι το γεγονός ότι κανείς από τους τρεις υποδιοικητές δεν προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό και επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά στην Εθνική που τα ικανά στελέχη όλων των βαθμίδων, έχουν καταξιωθεί και «αποκατασταθεί», ενώ συμπληρώνει ότι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τέλος, αξιολογεί ως θέμα άμεσης προτεραιότητας την εγκατάσταση κοινού μηχανογραφικού συστήματος για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών και την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε αντίστοιχες συγχωνεύσεις μεγάλων τραπεζών, όπως π.χ. το 1998 της UBS με την Swiss Bank στην Ελβετία, όπου υπήρξε μετακίνηση πελατών προς την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή