ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγώ… προτείνω να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ και να συνεδριάζει ανά 15θήμερο και η FED, ώστε να γιατρευτούν από τα τραύματα οι πάντες. Με δεδομένο ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν συγκινεί έτσι και αλλιώς τις αγορές, η Wall Street προεξοφλούσε τη νέα πολυπόθητη κίνηση. Και παρά τη «μελανή» κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, το δολάριο σημείωσε αλματώδη άνοδο και το ευρώ έπεσε χθες τα 89,45 σεντς! Λέτε να επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αιφνιδιάσει ευχάριστα αυτή τη φορά; Και ναι και όχι… Βεβαίως, έχει το προσόν να απογοητεύει. Αλλά παρά τις «συνήθεις» δηλώσεις Βέλτεκε, υπάρχουν ακόμη ορισμένενοι που πιστεύουν πως μεθαύριο θα κάνει την ίδια κίνηση με την FED. Τα βλέμματα είναι ξανά στραμμένα στην Ουάσιγκτον, στην έδρα της FED και του Αλαν Γκρίνσπαν.

Το τι έχει να πει ο Αλαν Γκρίνσπαν για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και περισσή αγωνία. Η συνεδρίαση της 12μελούς FOMC (Federal Open Market Comittee), η οποία είναι η αρμόδια Επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, πραγματοποιείται σήμερα και η FED είναι έτοιμη να προβεί σε νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Ο Αλαν Γκρίνσπαν μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια εννέα φορές από τις αρχές του έτους, με συνέπεια τα επιτόκια του δολαρίου να πέσουν στο 2,5% που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1962! Η Wall προεξοφλεί τώρα μείωση κατά 0,5% του βασικού επιτοκίου-κλειδιού στο 2%!

Προεξοφλώντας την ελπιδοφόρα θετική έκβαση, οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές αδιακρίτως. Ισχυρή ήταν η χθεσινή άνοδος του δείκτη Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq ανήλθε με άλμα 3,10%. Τις ίδιες ελπίδες συμμερίστηκαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης που έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, η Φραγκφούρτη κέρδισε 3,75%.

Ετσι, λοιπόν, η Ουάσιγκτον και η Wall Street και ο Nasdaq ανάσαναν. Η εφιαλτική συρρίκνωση του δείκτη ΝΑΡΜ (National Association of Purchasing Management) που επεκτάθηκε και στον τομέα των υηρεσιών μετέδωσε τώρα παρόμοια αρνητική εικόνα με αυτήν που αναδίδει και ο τομέας της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης υπηρεσιών κατέρρευσε στα επίπεδα του 40,6 τον Οκτώβριο, από 50,2 τον Σεπτέμβριο, δηλαδή έπεσε στο ναδίρ από τη δημουργία του πριν από μια 4ετία. Φυσικά, τα επίπεδα αυτά σημαίνουν ότι και ο τομέας αυτός στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει παγιδευθεί σε ύφεση. Οταν ο δείκτης ΝΑΡΜ υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα του 50, σημαίνει τη συρρίκνωση του και όταν ο δείκτης ανέρχεται πάνω από τα επίπεδα του 50 σημαίνει την επέκτασή του. Να θυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα ο κύριος δείκτης-κλειδί της βιομηχανικής δραστηριότητας του ΝΑΡΜ έδειξε ότι η ύφεση βαθαίνει καθώς καταγράφονται οι συνέπειες από την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία εκείνα ήταν τα χειρότερα από την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 1991. Η δραματική συρρίκνωση επί 15 συνεχείς μήνες του βιομηχανικού τομέα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη βαθιά ύφεση που πλήττει τη βιομηχανία καθώς ο δείκτης του ΝΑΡΜ σημείωσε νέα μεγάλη πτώση στα επίπεδα του 39,8 τον Οκτώβριο, από το 47,0 τον Σπτέμβριο. Να επισημανθεί ότι η πτώση του δείκτη κάτω από τα επίπεδα του 42,7 σημαίνει τη συρρίκνωση του συνόλου της οικονομίας. Να επισημανθεί ότι οι μάνατζερ του ΝΑΡΜ αγοράζουν προϊόντα για περίπου 300 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή