ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων οφειλές 10 δισ. προς εφορία και Ταμεία

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων οφειλές 10 δισ. προς εφορία και Ταμεία

Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων, αναμένεται να βρεθούν όσοι οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, καθώς έληξε τα μεσάνυχτα η παράταση της 7ήμερης προθεσμίας που είχε δοθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων, έως χθες το μεσημέρι είχαν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του Δημοσίου έχουν ήδη εισρεύσει ποσά ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία έχουν ενταχθεί 660.082 οφειλέτες ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 6,37 δισ. ευρώ. Οι ανωτέρω ρύθμισαν 4,49 δισ. ευρώ κεφάλαιο και 1,87 δισ. ευρώ προσαυξήσεις. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα ξεπεράσει τις 730.000, ενώ το ποσό τα 7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο από τη ρύθμιση της εφορίας έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 401,9 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους θα φθάσει τα 650 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο νέας παράτασης απέκλεισε από νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την πιο ευνοϊκή ρύθμιση που υπήρξε ποτέ, η οποία όμως ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα. Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη θετική. Και ξεκαθάρισε ότι από σήμερα υπάρχουν μόνο οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης.

Αναλυτικά, σε ρύθμιση εντάχθηκε τουλάχιστον το 10% των συνολικών οφειλών που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 410.000 αιτήσεις. Από αυτές, έχουν ήδη εγκριθεί 273.000 αιτήσεις για τη ρύθμιση περισσότερων από 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από το υπουργείο Εργασίας εξέφραζαν την άποψη ότι έως τα μεσάνυχτα, το ποσό μπορεί να έφτανε και τα 4 δισ. ευρώ. Περίπου 2 δισ. ευρώ χρέη έχουν ενταχθεί προς ρύθμιση από επιχειρήσεις – εργοδότες. Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ρυθμισμένων ποσών αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, 170 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη αγροτών, ενώ περίπου 55 εκατ. ευρώ είναι οφειλές αυτοαπασχολουμένων. Ηδη, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει εισπράξει περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε εκκρεμότητα υπάρχουν 135.000 αιτήσεις, οι οποίες εφόσον εγκριθούν, θα περάσουν στην επόμενη φάση. Να σημειωθεί ότι ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι η προθεσμία για αυτές τις αιτήσεις είναι έως το τέλος του έτους.