Επιπλέον 20 δρχ. φόρος στα τσιγάρα το 2002

Επιπλέον 20 δρχ. φόρος στα τσιγάρα το 2002

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά είκοσι περίπου δραχμές πρόκειται να αυξηθεί η λιανική τιμή του πακέτου τσιγάρων στην Ελλάδα εντός του 2002 με περαιτέρω αύξηση το 2007, μετά την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των «15» της Ενωσης. Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών είτε σήμερα είτε τον ερχόμενο μήνα, προβλέπει την επιβολή ελαχίστης φορολογίας 60 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα από την 1η Ιουλίου 2002 και στα 64 το 2006, πλην Ελλάδος και Ισπανίας, στις οποίες η δεύτερη αυτή αύξηση θα ισχύσει εντός του 2007. Η νέα ελάχιστη φορολογία ισχύει φυσικά και στους 15 της Ενωσης όμως στην πράξη αφορά μόνον την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που είχαν φορολογία χαμηλότερη της ελαχίστης. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι, παρά τη χαμηλή φορολογία που επιβάλλει στα τσιγάρα, η Ελλάδα είναι η χώρα που αντλεί και τα σημαντικότερα ταμειακά οφέλη: το κάπνισμα υπολογίζεται πως… παράγει σχεδόν το 1,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Λόγω των διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων, η διαφορά στη φορολογική επιβάρυνση υπερβαίνει το 400% μεταξύ του Βρετανού καπνιστή, που είναι και ο βαρύτερα φορολογούμενος και του ολιγότερο φορολογούμενου, που είναι ο Ισπανός.

Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός, συνένωσης μεταξύ ελληνικών τραπεζών θα οδηγούσε σε μια τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με αυτό της Εθνικής σήμερα, θα υπελείπετο δηλαδή κατά πολύ του επιθυμητού ευρωπαϊκού μεγέθους. Χθες, ο κ. Κωστόπουλος είχε δίωρη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, κατά την οποία επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που άπτονται του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού, ενώ έθεσε προς συζήτηση και θέματα ωραρίου των τραπεζών. Σήμερα η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί με τον κ. Καρατζά και την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή