Σε ιστορικό χαμηλό το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου

Σε ιστορικό χαμηλό το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ιστορικά χαμηλά του 1,5% διαμορφώνεται πλέον το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί «χειροπιαστή» απόδειξη της επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Το «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, που προχώρησε χθες ο ΟΔΔΗΧ, είδε ισχυρή ζήτηση από τα διεθνή χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5,4 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε σε λιγότερο από τρεις ώρες, με την αρχική απόδοση να τοποθετείται στο 1,55%, ωστόσο γρήγορα υποχώρησε στο 1,5% που ήταν και ο στόχος που είχε τεθεί από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος ξεπερνά ελαφρώς την τρέχουσα απόδοση του τίτλου στην αγορά (1,46%).

Την όλη διαδικασία «έτρεξαν» οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, οι ίδιες τράπεζες που είχαν «αναλάβει» την έκδοση του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου είχε απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. To «άνοιγμα» της έκδοσης έχει τους ίδιους όρους με την αρχική, με κουπόνι στο 3,875% αλλά με απόδοση περίπου 60% χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αντί να προχωρήσει σε μία έκδοση νέου τίτλου, η κίνηση της Ελλάδας ήταν απόλυτα λογική προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα, καθώς η έκδοση του 10ετούς ήταν μικρή σε μέγεθος και ενίσχυσε έτσι τη ρευστότητά της. Σημειώνεται πως πλέον η έκδοση αυξάνεται στα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 60%.

Με το «άνοιγμα» του 10ετούς, η Ελλάδα βγαίνει για τέταρτη φορά φέτος στις αγορές, στέλνοντας ακόμα ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές, μειώνει το χρηματοδοτικό της κόστος, αυξάνει τη ρευστότητα της αγοράς ομολόγων προσελκύοντας περισσότερους «καλής ποιότητας» επενδυτές, και εδραιώνει την παρουσία της ως «κανονικός» εκδότης χρέους. «Η ιστορικά χαμηλή απόδοση αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την έκδοση «εξαιρετικά ποιοτική», τονίζοντας πως αυτή η κίνηση «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα».

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank, Ιωάννης Σώκος, παρόλο που η Ελλάδα έχει καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού του 2019, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αποφάσισε να ανοίξει το 10ετές, δεδομένων των πολύ χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη σήμερα και λόγω του ότι η Ελλάδα προσφέρει την υψηλότερη απόδοση στην περιοχή, τη στιγμή που οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς έχει σταθεροποιηθεί εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες κάτω από το 1,5%, οπότε ήταν πολύ δύσκολο το ελληνικό Δημόσιο να… αντισταθεί να βγει στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή