Μονόδρομος η μείωση παραγωγής πετρελαίου

Μονόδρομος η μείωση παραγωγής πετρελαίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Χαμηλότερα των 20 δολαρίων κινείται πλέον η τιμή του βαρελιού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά πιθανή τη νέα -τέταρτη για το τρέχον έτος- μείωση της ημερησίας παραγωγής του ΟΠΕΚ στη σύνοδο της 14ης Νοεμβρίου. Μάλιστα, οι παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μείωση μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του καρτέλ Αλί Ροντρίγκεζ. «Ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της επιβράδυνσης του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, των υψηλών αποθεμάτων και της υπερπαραγωγής. Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων ασκεί πιέσεις στις τιμές», τόνισε ο κ. Ροντρίγκεζ. Αναφερόμενος στην αντίδραση των παραγωγών, τόνισε ότι μείωση μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου βαρελιών αποτελεί μια πιθανότητα, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε εννέα ημέρες στη Βιέννη.

«Αγκάθι» οι ανεξάρτητοι παραγωγοί

Ενα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ στην προσπάθειά του να στηρίξει την τιμή του βαρελιού είναι η αδυναμία εξασφάλισης συμφωνίας με τους ανεξάρτητους παραγωγούς και κυρίως τη Ρωσία, τη Νορβηγία και το Μεξικό. Μάλιστα η πρώτη προχώρησε σε αύξηση των ημερησίων εξαγωγών της τον Οκτώβριο, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πολιτική του ΟΠΕΚ. Πριν από δύο εβδομάδες, εξ άλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά εκτός από το να μειώσει η Ρωσία την ημερήσια παραγωγή της. Ο ΟΠΕΚ γνωρίζει καλά ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αύξηση της αξίας του βαρελιού στην τιμή στόχο των 25 δολαρίων θα είναι αναποτελεσματική χωρίς τη στήριξη των ανεξάρτητων παραγωγών.

Αργά χθες το βράδυ, στο Λονδίνο, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου για το Brent υποχωρούσε κατά 2 σεντς, στα 19,75 δολάρια, παραμένοντας κάτω από το όριο των 20 δολαρίων για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση. Μεσίτες αναμένουν ότι οι βραχυπρόθεσμες απώλειες θα συνεχισθούν, καθώς η αγορά εμφανίζεται αδύναμη και θέτουν το επόμενο σημείο αντίστασης στα 19,70 δολάρια.

Οσο εντείνεται η κατάπτωση τόσο πυκνώνουν οι φωνές για ριζοσπαστική αλλαγή. Ακόμη και ο Ρικάρντο Χάουσμαν, πρώην επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Inter-American Development Bank και άλλοτε υπέρμαχος της εξισώσεως της ισοτιμίας του πέσο προς το αμερικανικό δολάριο, τώρα πιστεύει στην ανάγκη της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής και στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή