Ο ΔΗΚΤΗΣ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδε, αλλά και μίλησε για την πορεία των ΕΛΤΑ

Με συνοπτικές διαδικασίες και διά της διοικητικής οδού καθαιρέθηκε, με τη συμβολή έξι μελών της δικής του παράταξης ΠΑΣΚΕ, ο πρόεδρος του σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ κ. Π. Φύσσας. Δι’ ασήμαντον αφορμήν, ως είθισται, η πλειοψηφία της «εκσυγχρονιστικής» ομάδας των συνδικαλιστών των ΕΛΤΑ εξοβέλισε τον πρόεδρο του σωματείου επειδή τόλμησε να θίξει τα κακώς κείμενα στη δημόσια επιχείρηση. Πράγματι, η αιτία είναι τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ και η προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε κριτική -έστω και η πλέον μετριοπαθής- κατά του διευθύνοντος συμβούλου κ. Π. Κυριακόπουλου. Κι επειδή «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δύο το πρόσωπο», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επιφανές συνδικαλιστικό στέλεχος, κ. Φ. Θωμάς, συνέβαλε τα μέγιστα για τη διατήρηση μιας ομοφωνίας, που ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτε για την πορεία των ΕΛΤΑ.

Εθνική και ανταγωνισμός

Κορυφαίος νομικός διευκρίνιζε χθες ότι η συμφωνία συγχώνευσης με την Alpha Bank δεν πρόκειται να τεθεί καν ως θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πόσο μάλλον ως ζήτημα που απαιτεί την έγκρισή της. Η εν λόγω Επιτροπή, η οποία προστατεύει τους κανόνες του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι στην προκειμένη περίπτωση -όπως πρόσθετε το ίδιο στέλεχος- αναρμόδια, με το δεδομένο ότι εξετάζει μόνο περιπτώσεις συγχωνεύσεων εταιρειών που έχουν (τουλάχιστον) το ένα τρίτο της δραστηριότητάς τους έξω από τα στενά εθνικά τους σύνορα, αλλά πάντα φυσικά μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συμμετοχές στη Βουλγαρία

Την πρώτη της επένδυση στη Βουλγαρία θα ανακοινώσει σήμερα η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών, μέσω του NBG BalkaFund. Η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας επένδυσε περί τα 800 εκατ. δραχμές προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό στην αλυσίδα καταστημάτων «Do it yourself» («Φτιάξτο μόνος σου») που λειτουργεί στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες και οι διαπραγματεύσεις για συμμετοχή του NBG BalkaFund σε δύο ακόμη βουλγαρικές επιχειρήσεις.

Περί γάμου ΟΤΕ-Ιντρακόμ

Οπως είναι φυσικό από τα σενάρια των big deals δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτό της Intracom (που ήδη συγχωνεύεται με την Intrasoft) με αντικείμενο του ΟΤΕ. Ποιον άλλον; Αφού οι δύο εταιρείες πάνω από είκοσι χρόνια είναι συνδεδεμένες, ως συγκοινωνούντα δοχεία, με τη διαφορά ότι αυτό του ΟΤΕ αδειάζει διαρκώς για να γεμίζει το άλλο της Intracom με δισ. δρχ. υπερκέρδη από τις σούπερ προμήθειες (προγραμματικές και απρογραμμάτιστες). Οι σεναριολόγοι περί του γάμου ΟΤΕ-Ιntracom καλά κάνουν και γράφουν. Αλλωστε, κάποιος πρέπει να «γραδάρει» την κοινή γνώμη, γιατί το σκανδαλώδες σενάριο swap θα περνάει μέσα από Δημόσιο και θα φθάνει… ώς τα τηλέφωνά μας.

Τα προξενιά του 1995

Το σενάριο γάμου ΟΤΕ – Intracom είναι παλιό, όμως έρχεται ξανά στο προσκήνιο τώρα που και οι δύο εταιρείες εισήλθαν σε κύκλους ύφεσης. Ο μεν ΟΤΕ παρακμάζει και αρχίζει να χάνει μερίδια αγοράς η δε Intracom καθίσταται προβληματική, κρατικοδίαιτη εταιρεία, όσο ο Οργανισμός μαζεύει τα επενδυτικά του σχέδια και τις ασύστολες κεφαλαιουχικές του δαπάνες. Το 1995, πριν ο ΟΤΕ μπει στο Χρηματιστήριο, μεθοδεύτηκε το πρώτο σχέδιο συγχώνευσης ΟΤΕ – Intracom. Η τελευταία, με σύμβολο την τότε SalomoBrothers (νυν S.SSB) είχε προχωρήσει ακόμη και στον προσδιορισμό της σχέσης ανταλλαγής, όμως ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είπε το μεγάλο όχι και το σχέδιο ενταφιάστηκε. Οι εμπνευστές πάντως του «γάμου» εισέρρευσαν στον ΟΤΕ (κυρίως επί εποχής Χρυσολούρη) και σήμερα έχουν σηκώσει και «μπαϊράκι» μοιράζοντας σε άλλους ρόλους και απειλώντας τους αντιφρονούντες με «ποινές», αφήνοντας να πέσουν και τα τελευταία φύλα συκής.

Οι δυσαρέσκειες Βενιζέλου

Ενοχλημένος τα μάλα φέρεται ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος από την επιστολή Οσβαλντ προς την κ. Αγγελοπούλου, αλλά και την αναμετάδοσή της από διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Λέγεται ότι προγραμματίζει «αντίποινα» με συνέντευξη Τύπου προς τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, αύριο το μεσημέρι, ενώ φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την «ανακύκλωση των ίδιων προβλημάτων» που είναι γνωστά τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία ασχολείται με την επίλυσή τους. Χρεώνει δε τη διαρροή της ΔΟΕ, σε προτροπή των παροικούντων εν τη Κηφισία οδώ, που αισθάνθηκαν να απειλούνται με το κλίμα που δημιουργήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ. Πάντως, ουδείς -ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε οι του «2004» ιθύνοντες- μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι όλα τα σημεία της επιστολής Οσβαλντ αναφέρονται σε πραγματικές καθυστερήσεις και υπαρκτά προβλήματα…

Τουρκία: Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιδρομής των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας σε σπίτια όπου διέμεναν απεργοί πείνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή