Ολα ανοιχτά στον τραπεζικό κλάδο

Ολα ανοιχτά στον τραπεζικό κλάδο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «σύγχυση» που επικρατεί στην αγορά μετά την ανακοίνωση της υπερ-συγχώνευσης Εθνικής – Alpha, αλλά και οι αγωνίες των υπολοίπων τραπεζών μπροστά στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται στον ανταγωνισμό, παίρνουν κατ’ αρχήν τη μορφή πιθανών ή και απίθανων σεναρίων. Χθες στο ΧΑΑ, το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τη συνένωση της Eurobank με την Εμπορική, για τη δημιουργία του «αντίπαλου δέους» στην «Alpha Εθνική». Κάτι που διαψεύδεται τόσο από τη Eurobank όσο και από την Εμπορική, στόχος της οποίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα και επανέλαβε χθες στην «K», είναι κυρίως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εφ’ όσον η κυβέρνηση αποφασίσει την πώλησή του.

Αυτό όμως που πρωτίστως ενδιαφέρει τον κ. Στουρνάρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας και της διεύρυνσης της συμμαχίας με την Credit Agricole, η οποία διατηρεί, βάσει της συμφωνίας, το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που διατεθεί πρόσθετο πακέτο μετοχών της Εμπορικής, όπως π.χ. οι μετοχές που κατέχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που αντιπροσωπεύει συνολικά το 13% της Εμπορικής. Αποκτώντας αυτό το πακέτο, η Credit Agricole θα ελέγχει το 22% της Εμπορικής, αποκλείοντας έτσι την είσοδο οποιουδήποτε άλλου στην Εμπορική.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, «αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι δεν μπορούν να αγνοηθούν ούτε και μπορείς να εκβιάσεις έναν εταίρο να φύγει».

Αναφερόμενος στο σενάριο Εμπορικής – Αγροτικής, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε πρόβλημα στην Εμπορική. Θα ήταν σαν να ακύρωνε τη μέχρι τώρα προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Αν όμως η κυβέρνηση εξέταζε ένα σενάριο συνένωσης της Εμπορικής με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τότε τα πράγματα αλλάζουν, αναφέρει, εννοώντας προφανώς ότι οι δυσκολίες που συνεπάγεται η συνένωση με την ΑΤΕ μπορούν να αντισταθμισθούν από τα οφέλη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (το ευρύτατο δίκτυο και τα 3 και πλέον τρισ. δρχ. καταθέσεις). Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Εμπορικής, τα οποία θα εμφανίζουν αύξηση μεταξύ 10%-15% τόσο σε επίπεδο τράπεζας όσο και ομίλου.

Από την πλευρά της η Eurobank αποφεύγει επί του παρόντος να τοποθετηθεί, τηρώντας «στάση αναμονής». Αυτό που ενδιαφέρει τη Eurobank, χωρίς τα στελέχη της να το δηλώνουν αλλά και χωρίς να το αρνούνται, φαίνεται ότι είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν και οι «γνωρίζοντες» αναφέρουν ότι η πρώτη επιλογή του Ομίλου Λάτση δεν μπορεί να είναι παρά η Εμπορική, για την οποία το ενδιαφέρον του ομίλου είναι «δεδηλωμένο» και επισήμως εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, αν και η κυβέρνηση επέλεξε τελικά τους Γάλλους της Credit Agricole. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς που βρέθηκε σε θέση «μπαλαντέρ» δεν φαίνεται να βιάζεται. Εχοντας ανοιχτό το θέμα της συμμαχίας με τον ολλανδικό όμιλο ING, δεν αποκλείεται να βρεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος, εξέλιξη μάλλον «ωφέλιμη» για τους μετόχους της.

Ο Οκτώβριος ήταν για τα μετοχικά αμοιβαία στις ΗΠΑ ο καλύτερος μήνας του τελευταίου εξαμήνου και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2001. Η μέση απόδοση επί συνόλου κατηγορίας ανήλθε σε περίπου 3,5% με την καλύτερη επίδοση (14,8%) να έχουν τα μετοχικά που επενδύουν κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή