ΠΡΟΣΩΠΟ/Μπϊλ Γκειτς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση της Microsoft τουλάχιστον για τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το γεγονός ότι ο κολοσσός κατόρθωσε την περασμένη εβδομάδα να έλθει σε συμβιβασμό με την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν ανησυχεί τον ιδρυτή της εταιρείας Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος μετά το διακανονισμό είδε τη μυθώδη περιουσία του να αυξάνεται έτι περαιτέρω.

Οσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν φέρεται αποφασισμένη να εξακολουθήσει τη δική της έρευνα αντικείμενό της οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από το ότι στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft εμπεριέχεται επιπλέον λογισμικό για την αναπαραγωγή ήχου και εικόνας, το ονομαζόμενο Media Player. Τα σχετικά είχε δηλώσει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι θα συνδυαστούν τα τωρινά ευρήματα με τα όσα είχαν προκύψει από την έρευνα σχετικά με τα Windows 98.

Ερωτηθείσα χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμέλια Τόρες, διευκρίνισε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να καταστεί εμφανές εάν θα έχει αντίκτυπο ή όχι η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην ευρωπαϊκή έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά μία σχοινοτενή δικαστική διαδικασία τριών ετών, ο Μπιλ Γκέιτς ήλθε σε συμβιβασμό με τις αρχές των ΗΠΑ, αποδεχόμενος συγκεκριμένους περιορισμούς σχετικά με την επιχειρηματική πρακτική της εταιρείας του, αποφεύγοντας όμως βαρύτερες κυρώσεις. Οπερ σημαίνει ότι οι κατασκευάστριες υπολογιστών θα μπορούν να εγκαθιστούν κι άλλο λογισμικό πλην εκείνου της Microsft στα μηχανήματά τους και ότι η Microsoft θα πρέπει να μοιράζεται τα μυστικά των λειτουργικών της συστημάτων με τις ανταγωνίστριές της.

Ευτυχώς, λοιπόν, για τον κ. Γκέιτς, η εταιρεία του δεν τιμωρήθηκε με διάσπαση. Ο ιδρυτής της, ένας από τους ανθρώπους με τη σπάνια τύχη να μετατρέπει σε χρυσωρυχείο το χόμπι του, δηλαδή τη δημιουργία λογισμικού, μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Μετά το διακανονισμό η τιμή της μετοχής της Microsoft εκτινάχθηκε στα ύψη, προσθέτοντας στην προσωπική περιουσία Γκέιτς 2,5 δισ. δολάρια. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο κ. Μάικροσοφτ ήταν ο πλουσιότερος θνητός στον κόσμο με 100 δισ. δολάρια, τα οποία μειώθηκαν περισσότερο από 50%, όταν κλήθηκε να λογοδοτήσει για την εταιρεία του και τις συνέπειες των επιλογών της στον υγιή ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή