Ξεχώρισαν οι μετοχές της υψηλής τεχνολογίας

Ξεχώρισαν οι μετοχές της υψηλής τεχνολογίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκώντας τη δέκατη κατά σειρά μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τις αρχές του χρόνου -με το φόβο, ωστόσο, ότι ίσως η περικοπή είναι κατώτερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας- οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παρουσίασαν χθες μικτή εικόνα, με «συγκρατημένες» αποκλίσεις των γενικών δεικτών των μετοχών τους. Αρνητικά επηρέασαν, ωστόσο, τους εν λόγω δείκτες τόσο η ανακοίνωση της ΒΡ Plc περί μείωσης της κερδοφορίας της κατά 20% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όσο και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές εταιρείες, των οποίων η κερδοφορία απειλείται από τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Οι αγορές, θα υποστηρίζαμε, πάντως, ότι -μετά από το πρόσφατο ράλι τιμών τους, που είχε ως αποτέλεσμα οι γενικοί δείκτες στην πλειοψηφία τους να κλείσουν το βράδυ της Δευτέρας στα ανώτερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών- έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικές.

Περιμένοντας να μειωθούν τα επιτόκια

Αναλυτές ανέφεραν χθες ότι εκείνο στο οποίο ήλπιζαν ήταν ότι η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μείωνε μόνον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, χθες το βράδυ, το βασικό επιτόκιό της δανεισμού, στο 2% και στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, αλλά και ότι η Fed θα ανέφερε την ετοιμότητά της να προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων της, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις! Παράλληλα, μεγάλες είναι και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων του ευρώ και της στερλίνας, αποφάσεις για την οποία αναμένονται να ληφθούν την Πέμπτη.

Με τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να παραμένουν, πάντως, σε επίπεδα κατώτερα κατά 20% από τα υψηλότερα της φετινής χρονιάς, το επενδυτικό κοινό εμφανίζεται να «διψά» για ειδήσεις και μηνύματα που θα το ενθαρρύνουν σε νέες τοποθετήσεις σε μετοχές.

Πετρελαϊκές απώλειες

Στους μεγάλους χαμένους της χθεσινής ημέρας στα χρηματιστήρια, όπως προαναφέραμε, συμπεριλαμβάνονται οι πετρελαϊκές εταιρείες. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου (Brent, στο Λονδίνο ώς και στα 18,95 δολάρια το βαρέλι) στα κατώτερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, και η ανακοίνωση της ΒΡ ώθησε χθες σε πτώση την τιμή της τελευταίας σε ποσοστό 3,04%, της ιταλικής ΕΝΙ επίσης σε πτώση κατά 3,5%, ενώ οι μετοχές της Royal Dutch και της TotalFina υποχώρησαν κατά 2,45% και 2,7% αντιστοίχως.

Ο μεγάλος χαμένος, ωστόσο, της χθεσινής ημέρας στην Ευρώπη ήταν η μετοχή της γαλλικής Alstom, η οποία απώλεσε το 20% της αξίας της όταν ανακοίνωσε ότι η χειροτέρευση της κατάστασης στην αγορά της καθιστά δύσκολη τη διατήρηση των περιθωρίων της κέρδους στο 6%.

Αντιθέτως, στο σύνολό του ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας απέδωσε κέρδη χθες, ευνοημένος από την ανακοίνωση της αμερικανικής Cisco, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στοιχείων που δημιουργούν την εντύπωση ότι τα χειρότερα έχουν ξεπερασθεί.

Ανοδικά οι τηλεπικοινωνίες

Ανοδο επιφύλαξε η χθεσινή ημέρα και για τις εταιρείες των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και για τη Vodafone αλλά και για την ισπανική Telefonica, σε ποσοστά 3% και 2,6% αντιστοίχως. Περιορισμένη πτώση, σε ποσοστό 0,8%, σημείωσε η τιμή της μετοχής της ΒΑ, παρότι η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη της του τρίτου τριμήνου ήταν μειωμένα κατά 73% σε ετήσια βάση.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με οριακή πτώση κατά 0,08%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρώντας κατά 0,53%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 30 με απώλειες 1,34% και στη Ζυρίχη ο SMI με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,18%. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκούρτη, ο δείκτης Xetra Dax υποχωρούσε κατά 0,65%. Δήμητρα Κατραμάδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή