Ο ΔΗΚΤΗΣ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα από Ε.Ε. της Alpha – Εθνικής Την πρώτη τους συνάντηση, ως επικεφαλής της νέας τράπεζας Alpha – Εθνικής είχαν χθες οι κύριοι Θεόδωρος Καρατζάς και Γιάννης Κωστόπουλος, προκειμένου να καθορίσουν μεταξύ άλλων και τα βασικά θέματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής πρώτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Βασικό μέλημα στην παρούσα φάση είναι η ανάθεση αρμοδιοτήτων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και η σύνθεση ομάδων εργασίας που θα προωθούν τα επιμέρους θέματα της συγχώνευσης. Τώρα, που περνά ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών, τα στελέχη και των δύο τραπεζών μετρούν τις δυνάμεις τους και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις. Ιδιαίτερα ενθαρρρυντικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι ανώτατο στέλεχος της Εθνικής, αν και αναγνωρίζει τις αντικειμενικές δυσκολίες της συγχώνευσης, αναφέρει ότι σήμερα η Εθνική είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τη συγχώνευση «απ’ ό,τι ήταν στην περίπτωση της Κτηματικής» και προσθέτει ότι οι δύο τράπεζες έχουν ήδη αναπτύξει συμβατά μηχανογραφικά συστήματα (και οι δύο είχαν προσλάβει τη ΜcΚinsy).

Τραπεζικό Big Βrother

Στην Ελλάδα δεν είναι να γίνει κάτι θεαματικό και αμέσως αρχίζει η υπερβολή και η άκρατη μελλοντολογία, απαξιώνοντας και τα πιο ουσιώδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών, το τι επακολουθεί και το τι ακούγεται για πιθανές τραπεζικές συνεργασίες, μετά τη συμφωνία Εθνικής και Alpha Bank. Μέχρι και «κάλπη» έστησε γνωστό ειδησεογραφικό μέσο του Διαδικτύου, προτείνοντας οκτώ διαφορετικούς επιχειρηματικούς γάμους μεταξύ των υπολοίπων κρατικών και ιδωτικών τραπεζών. Και βέβαια, ανακοινώνει κάθε τόσο τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που φέρνει πότε το ένα και πότε το άλλο μεγάλο «τραπεζικό ντιλ» του μέλλοντος, πρώτο στις προβλέψεις των συνδρομητών αναγνωστών! Κάτι σαν ένα πρωινό Big Brother δηλαδή…

Νέα Υόρκη και ΕΤΒΑ

Στο χθεσινό φύλλο εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι η νέα τράπεζα την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγοράσει η Εθνική Τράπεζα στη Νέα Υόρκη, μέσω της θυγατρικής της Atlantic Bank, είναι περίπου διπλάσια σε μέγεθος από την ΕΤΒΑ, με βάση το ενεργητικό της. Από τα στοιχεία για τα βασικά της μεγέθη, όμως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ενεργητικό τής εν λόγω νεοϋρκέζικης τράπεζας είναι περίπου 600 εκατ. δολάρια. Ητοι, περίπου 220 δισ. δρχ. Υπολείπεται κατά πολύ, δηλαδή, σε μέγεθος από την ΕΤΒΑ, της οποίας το ενεργητικό ανέρχεται σε 1.100 δισ. δρχ.

Οι μειώσεις του… αέρα

Μειώσεις των τελών του Αεροδρομίου των Σπάτων, για τις εντυπώσεις! Αυτό γράψαμε προ δεκαπενθημέρου, όταν η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» ανακοίνωνε με καμάρι ότι οι δραστικές μειώσεις των αερολιμενικών τελών θα ανακουφίσουν τον χειμαζόμενο αεροπορικό κλάδο. Την ευθεία αμφισβήτηση που τότε εγείραμε ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο των εξαγγελιών του ΔΑΑ, ήρθε χθες να την επιβεβαιώσει ένας αρμόδιος αερομεταφορέας, που με αριθμούς κάνει λόγο για μειώσεις κατά ένα τοις χιλίοις παρακαλώ! Η κοινή εταιρεία Aegean Cronus Airlines, κάνοντας μία αναγωγή των νέων τελών στα 2,5 δισ. δρχ. (τα οποία έχει αποδώσει κατά τη διάρκεια του εξαμήνου λειτουργίας του νέου αεροδρομίου), διαπιστώνει ότι η ελάφρυνση ανέρχεται μόλις σε 2,5 εκατ. δρχ.! Επιπλέον, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι τα νέα… μειωμένα τέλη αφορούν μόλις 74 προσγειώσεις, από τις 1.277 που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στον Διεθνή Αερολιμένα από το σύνολο των αερομεταφορέων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές γίνονται με αεροσκάφη βαρέος τύπου (Β 747 ή 777 κ.ά.).

Σαν χελώνες στο ευρώ

Με μάλλον αργούς ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρεί η διαδικασία μετάβασης των ελληνικών εταιρειών στο ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η PricewaterhouseCoopers Ελλάδας σε συνεργασία με την ICAP, προέκυψε ότι μόλις 3 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο μετάβασης έχοντας υλοποιήσει το 51%-75% των αναγκαίων αλλαγών, ενώ μόνο 4 στις 10 εταιρείες έχουν υλοποιήσει το 76%-90% του έργου. Από την έρευνα διαφαίνεται επίσης ότι στην πλειοψηφία τους (68%) οι επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν εξωτερικούς συμβούλους για τη διενέργεια των αναγκαίων αλλαγών μετάβασης στο ευρώ. Τον κυρίαρχο ρόλο στις ομάδες εργασίας για τη μετάβαση των επιχειρήσεων στο ευρώ έχουν η οικονομική διεύθυνση (100%) και η μηχανογράφηση (96%). Μόνο από το 36% των εταιρειών έχει ζητηθεί η συμμετοχή του τμήματος μάρκετινγκ.

Νέα Συμβόλαια από ΧΠΑ

Ενα σημαντικό βήμα που διευρύνει ουσιαστικά τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει στο κοινό, πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, με την εισαγωγή, για πρώτη φορά σε δύο περίπου εβδομάδες, Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) επί μετοχών.

Σε πρώτη φάση -όπως πληροφορούμεθα- θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΠΑ ΣΜΕ στις μετοχές του ΟΤΕ, της Panafon, της Εθνικής Τράπεζας και της Coca Cola – 3 Εψιλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα ΣΜΕ επί μετοχών που θα εισαχθούν στο ΧΠΑ προβλέπεται «φυσική» παράδοση των μετοχών στη λήξη του συμβολαίου, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα να ισχύσουν κατά την εισαγωγή ΣΜΕ επί των μετοχών του ΟΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η «φυσική»παράδοση για τα ΣΜΕ επί μετοχών στο ΧΠΑ, πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην υποκείμενη αγορά, ενισχύοντας έτσι και τη Σοφοκλέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή