ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ/Τζον Μπραουνι

Συγκρατημένα απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της British Petroleum (ΒΡ) Τζον Μπράουνι, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον για το πετρέλαιο και την πορεία της εταιρείας του. Η εξασθένηση των τιμών του μαύρου χρυσού επηρέασε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου της ΒΡ, τα οποία περιορίστηκαν δραστικά κατά 20% και από 3,796 δισ. δολάρια πέρυσι διαμορφώθηκαν φέτος στα 3,049 δισ. δολάρια. Πάντως, όπως ο κ. Μπράουνι επισήμανε, η ελάττωση εναρμονιζόταν με τις προβλέψεις των αναλυτών αυτό, όμως, σημαίνει ταυτόχρονα ότι αντιστρέφεται η πορεία ανόδου, την οποία ακολουθούσαν τα κέρδη των πετρελαϊκών κατά τη διάρκεια του 2000 και στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ο Τζον Μπράουνι αναφέρθηκε με πικρία στους χειρισμούς του ΟΠΕΚ. Ο διεθνής οργανισμός αναμένεται να περιορίσει και πάλι την παραγωγή. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει και η ζήτηση έχει αποδυναμωθεί, ενώ ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να παράγει σε επίπεδα υψηλότερα των ποσοστώσεών του», παρατηρεί ο κ. Μπράουνι. «Το καίριο θέμα είναι εάν ο ΟΠΕΚ θα περιστείλει αυτήν την παραγωγή του τόσο, ώστε να ανορθωθεί η τιμή του πετρελαίου εντός της ζώνης διακύμανσης των 22 με 28 δολαρίων το βαρέλι». Σημειωτέον ότι χθες η τιμή της μετοχής της ΒΡ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν και είχε αρχικώς ενισχυθεί, στη συνέχεια απώλεσε 2,4% της αξίας της στις 546 1/2 πένες.

Επιπλέον, ο Τζον Μπράουνι ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της. Συγκεκριμένα, η British Petroleum αναμένει αύξηση παραγωγής 5,5% και ενίσχυση κερδών κατά 10% και αυτές οι προβλέψεις, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, είναι ιδιαίτερα τολμηρές στις επικρατούσες συνθήκες.

Το επικρατέστερο σενάριο φέρει τμήμα του βελγικού αερομεταφορέα να απορροφάται από τη θυγατρική του Delta Air Transport (DAT), η οποία ήδη εκτελεί μέρος των ευρωπαϊκών δρομολογίων της μητρικής εταιρείας και βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη οικονομική κατάσταση αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική ενίσχυση.