ΠΡΟΣΩΠΟ/Τζον Μπραουνι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της British Petroleum (ΒΡ) Τζον Μπράουνι, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον για το πετρέλαιο και την πορεία της εταιρείας του. Η εξασθένηση των τιμών του μαύρου χρυσού επηρέασε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου της ΒΡ, τα οποία περιορίστηκαν δραστικά κατά 20% και από 3,796 δισ. δολάρια πέρυσι διαμορφώθηκαν φέτος στα 3,049 δισ. δολάρια. Πάντως, όπως ο κ. Μπράουνι επισήμανε, η ελάττωση εναρμονιζόταν με τις προβλέψεις των αναλυτών αυτό, όμως, σημαίνει ταυτόχρονα ότι αντιστρέφεται η πορεία ανόδου, την οποία ακολουθούσαν τα κέρδη των πετρελαϊκών κατά τη διάρκεια του 2000 και στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ο Τζον Μπράουνι αναφέρθηκε με πικρία στους χειρισμούς του ΟΠΕΚ. Ο διεθνής οργανισμός αναμένεται να περιορίσει και πάλι την παραγωγή. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει και η ζήτηση έχει αποδυναμωθεί, ενώ ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να παράγει σε επίπεδα υψηλότερα των ποσοστώσεών του», παρατηρεί ο κ. Μπράουνι. «Το καίριο θέμα είναι εάν ο ΟΠΕΚ θα περιστείλει αυτήν την παραγωγή του τόσο, ώστε να ανορθωθεί η τιμή του πετρελαίου εντός της ζώνης διακύμανσης των 22 με 28 δολαρίων το βαρέλι». Σημειωτέον ότι χθες η τιμή της μετοχής της ΒΡ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν και είχε αρχικώς ενισχυθεί, στη συνέχεια απώλεσε 2,4% της αξίας της στις 546 1/2 πένες.

Επιπλέον, ο Τζον Μπράουνι ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους της. Συγκεκριμένα, η British Petroleum αναμένει αύξηση παραγωγής 5,5% και ενίσχυση κερδών κατά 10% και αυτές οι προβλέψεις, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, είναι ιδιαίτερα τολμηρές στις επικρατούσες συνθήκες.

Το επικρατέστερο σενάριο φέρει τμήμα του βελγικού αερομεταφορέα να απορροφάται από τη θυγατρική του Delta Air Transport (DAT), η οποία ήδη εκτελεί μέρος των ευρωπαϊκών δρομολογίων της μητρικής εταιρείας και βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη οικονομική κατάσταση αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική ενίσχυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή