Προωθείται η εισαγωγή των ETFs στο ΧΑΑ, σημαντικού επενδυτικού εργαλείου

Προωθείται η εισαγωγή των ETFs στο ΧΑΑ, σημαντικού επενδυτικού εργαλείου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντική καινοτομία προωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εισαγωγή στην ελληνική αγορά των Χρηματιστηριακώς Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs), τα οποία αποτελούν σημαντικό επενδυτικό εργαλείο στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές του εξωτερικού.

Τα Exchange Traded Funds (ETFs) είναι χαρτοφυλάκια μετοχών τα οποία παρακολουθούν την πορεία ενός συγκεκριμένου δείκτη ή μιας ομάδας μετοχών (καλάθι μετοχών) και, δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν με τον απλούστερο τρόπο μέσω μίας μόνον χρηματιστηριακής πράξης και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, στις μετοχές μίας ολόκληρης χώρας, ενός κλάδου ή μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής! Τα ETFs παρότι μοιάζουν σε γενικές γραμμές με τα Α/Κ, έχουν μεγάλες διαφορές με αυτά, καθώς διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια όπως ακριβώς οι μετοχές, μπορούν να αγοραστούν με τη διαδικασία χορήγησης πίστωσης (margin account) και να πωληθούν ανοιχτά (short selling).

Αντίστοιχα, τα ETFs όπως και τα Α/Κ χαρακτηρίζονται λόγω της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου από σημαντική διασπορά του κινδύνου, ενώ ακολουθούν την απόδοση του δείκτη στον οποίο αναφέρονται.

Το ΧΑΑ μελετά την περίοδο αυτή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το συγκεκριμένο επενδυτικό εργαλείο και διερευνά τις δυνατότητες που παρέχονται από το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή τους στην ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Να σημειωθεί ότι η τεχνολογική υποδομή του ΧΑΑ επιτρέπει την εισαγωγή και τη διαπραγμάτευση ETFs μέσω του συστήματος ΟΑΣΗΣ, ενώ το θεσμικό «κώλυμα» θα αντιμετωπισθεί, πιθανότατα, με τροπολογία του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Ελληνικής Αγοράς Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ).

Να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο της ΕΑΓΑΚ προβλέπει τη διαπραγμάτευση Μεριδίων Ελληνικών Κεφαλαίων Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΚΑΑ), δηλαδή ειδικού τύπου Α/Κ για τα οποία προβλέπεται η εισαγωγή και διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο.

Παρ’ ότι η δημιουργία των ETFs, καταρχήν στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στη συνέχεια στην Ευρώπη είναι σχετικά πρόσφατη, εντούτοις τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν τεράστια ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αποτελούν σήμερα αυτοτελείς και δυναμικές αγορές στα περισσότερα χρηματιστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική αξία συναλλαγών των ETFs στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ (περίπου 1,1 τρισ. δρχ.), ενώ μόνον στο γερμανικό χρηματιστήριο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα ETFs υπερβαίνει τα 85 εκατ. ευρώ (περί τα 30 δισ. δρχ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή