Ρίχνουν το… γάντι στην ΕΚΤ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων ευελπιστούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού στη Ζώνη Ευρώ διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ πληθαίνουν ανησυχητικά τα αρνητικά στοιχεία περί της οικονομίας της Ζώνης Ευρώ. Στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποίησαν χθες στις Βρυξέλλες, αρκέσθηκαν να διαπιστώσουν τη στασιμότητα που σημειώνει η ανάπτυξη στη Ζώνη Ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και να δηλώσουν αισιόδοξοι ότι το 2002 η ανάπτυξη θα υπερβεί τις απαισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οργανισμών και οικονομικών ινστιτούτων.

Πληθωρισμός

Τις ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχει κυρίως αναζωπυρώσει η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ότι «ο πληθωρισμός τείνει να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του ορίου του 2%» δεδομένου ότι ο κ. Ντούιζενμπεργκ, που δεν παρευρέθηκε στο Συμβούλιο ECOFIN, αποφεύγει συνήθως σχόλια αυτού του είδους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, στη Γερμανία τον Οκτώβριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 27.000, που συνεπάγεται τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της γερμανικής ανεργίας των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας θα σημειώσει αύξηση το 2002 φθάνοντας στο 2,6% του γερμανικού ΑΕΠ από το 2,5% που ήταν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα περιορισθεί στο 0,8%.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στη Γαλλία, περιορίζοντάς τες στο 1,6% από το αρχικά προβλεπόμενο 2,1%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται, άλλωστε, να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στη Ζώνη Ευρώ κατά το τρέχον έτος και το επόμενο περιορίζοντάς τες στο 1,7% και 1,8% αντιστοίχως, ενώ τον περασμένο Απρίλιο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 2,8%. Ταυτόχρονα με την είδηση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση της Επιτροπής που καταδεικνύει ότι το οικονομικό αίσθημα της Ζώνης Ευρώ υποχώρησε τον Οκτώβριο σε επίπεδα κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας για πρώτη φορά από το 1997, με τον σχετικό δείκτη να πέφτει στο 99,1 από το 100,1 του Σεπτεμβρίου.

Εμμεσες πιέσεις

Από την πλευρά τους, πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρκέσθηκαν να καταγράψουν τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις σε μια προσπάθεια να μην εμφανισθούν ότι ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Τσάρλι Μακ Κρίβι, ο οποίος τόνισε ότι «επαφίεται στον πρόεδρο της ΕΚΤ εξ αιτίας των πικρών μαθημάτων που έχει πάρει στο παρελθόν». Περισσότερο παρεμβατικός ήταν, πάντως, χθες ο επίτροπος Νομισματικών, Πέδρο Σόλμπες, όταν δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στη νομισματική της πολιτική, ενώ τόνισε ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου η οικονομική επιβράδυνση που είχε ήδη αρχίσει γίνεται «πιο παρατεταμένη και πιο σοβαρή» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ανάπτυξη στη Ζώνη Ευρώ θα κυμανθεί γύρω στο 1,5% το 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή