ΠΡΟΣΩΠΑ/Κάρλι Φιορίνα-Γουόλτερ Χιούλετ

ΠΡΟΣΩΠΑ/Κάρλι Φιορίνα-Γουόλτερ Χιούλετ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν κινδύνω τίθεται το μέλλον της Κάρλι Φιορίνα, της διευθυνούσης συμβούλου της Hewlett-Packard (ΗΡ), μετά τη δημοσιοποίηση των απόψεων του απογόνου ενός εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο οποίος αντιτάσσεται στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση με την Compaq. Συγκεκριμένα, ο Γουόλτερ Χιούλετ, γιος του συνιδρυτή της ΗΡ, Γουίλιαμ, δήλωσε ότι η οικογένειά του θα καταψηφίσει τη συμφωνία άλλωστε, κατά την άποψή του, η εξαγορά της Compaq θα σήμαινε ότι η ΗΡ θα αποκτούσε μεγαλύτερο μερίδιο στη χαμηλής κερδοφορίας αγορά προσωπικών υπολογιστών, θα αποδυνάμωνε το σημαντικό της ρόλο στην αγορά φραντσάιζινγκ των εκτυπωτικών μηχανημάτων και θα διακύβευε την πελατεία της.

Ανοδος μετοχής

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στο «Ρόιτερς», με αυτή τη συμμαχία η εταιρεία λαμβάνει ό,τι δεν θέλει, ριψοκινδυνεύει τα όσα έχει κατακτήσει και αμβλύνει τις ικανότητές της να αποκτά ό,τι επιθυμεί μετά τις δηλώσεις αυτές η τιμή της ΗΡ ενισχύθηκε 17%, σημειώνοντας την εντυπωσιακότερη άνοδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 ετών. Η άλλη πλευρά των ιδρυτών, ήτοι η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ντέιβιντ και Λούσιλ Πάκαρντ, δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος, αλλά απλώς ανέφερε ότι θα προβεί σε εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γουόλτερ Χιούλετ είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2000 πως είχε πωλήσει 229 εκατομμύρια μετοχές της Hewlett-Packard και του είχαν εναπομείνει σχεδόν 150 εκατομμύρια μετοχές χθες -υπαινισσόμενος περαιτέρω μείωση του μεριδίου- διευκρίνισε ότι η οικογένειά του διαθέτει περισσότερα από 100 εκατομμύρια μετοχές. Το ζητούμενο για τους Χιούλετ δεν είναι να διατηρήσουν την πατρική κληρονομιά, που ισοδυναμεί με ένα 5%. Ούτως ή άλλως διαθέτουν μεγάλη επιρροή και μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Η Κάρλι Φιορίνα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση είναι η πρώτη φορά που καλείται να υπερασπιστεί τη συμφωνία έναντι ενός τόσο ισχυρού ονόματος για την εταιρεία της κι αυτό βαραίνει περισσότερο από αυτό καθαυτό το μερίδιο. Εάν, λοιπόν, τελικά ναυαγήσει η συγχώνευση των 21 δισ. δολαρίων, η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη του αντίπαλου δέους για την ΙΒΜ, η κ. Φιορίνα ίσως να μη διατηρήσει τη θέση της. Ηδη, άλλωστε, έχει δυσαρεστήσει τους επενδυτές, οι οποίοι της καταλογίζουν έλλειψη προσανατολισμού και αδυναμία να εκπληρώσει τους στόχους των πωλήσεων. Συν τοις άλλοις, ορισμένοι θεωρούν ότι δεν διαφήμισε αποτελεσματικά τη δική της ιδέα, ήτοι τη συγχώνευση ΗΡ-Compaq.

Ακόμα όμως και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως» στην προσπάθεια διάσωσης της Sabena, θεωρείται βέβαιο ότι θα χαθούν περί τις 5.000 με 6.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου το 50% του ανθρώπινου δυναμικού της βελγικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή