Σε νομικό κενό η τιμολόγηση των φαρμάκων

Σε νομικό κενό η τιμολόγηση των φαρμάκων

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ σκοπεύει να προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθεί η απουσία νομοθετικής εξουσιοδότησης για τον σημερινό τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Σημείο, στο οποίο στηρίχθηκε ουσιαστικά η προσφυγή της φαρμακοβιομηχανίας στο ΣτΕ. Διαπιστώνοντας το νομοθετικό κενό το ΣτΕ με αποφασή του -όπως είναι γνωστό- ακύρωσε το ισχύον σύστημα καθορισμού των τιμών των φαρμάκων που λαμβάνει υπόψη του την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων λάμβανε υπόψη του τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων φαρμάκων στην Ευρώπη.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν ανοίγει το δρόμο επιστροφής του παλαιού συστήματος, που θα είχε ως συνέπεια σειρά ανατιμήσεων στην αγορά. Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι η άρνηση της φαρμακοβιομηχανίας να λάβει μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμολόγησης Φαρμάκων για την έκδοση νέου δελτίου τιμών. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζήτησαν την αναβολή της μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η Επιτροπή συνεδρίασε και γνωμοδότησε για 124 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 76 είναι φάρμακα που για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αγορά και τα υπόλοιπα 48 αντίγραφα παλαιών (επανακυκλοφορούν με νέο όνομα κ.τ.λ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή