Και νέα τονωτική ένεση 3 τρισ. γιεν από τον κ. Κοϊζούμι

Και νέα τονωτική ένεση 3 τρισ. γιεν από τον κ. Κοϊζούμι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρωματικά, του αρχικού προϋπολογισμού του κράτους, κονδύλια ενέκρινε το ιαπωνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας. Η αξία των κονδυλίων αυτών ανέρχεται στα 3 τρισεκατομμύρια γιεν, ήτοι 25 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα δαπανηθούν στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους που λήγει στα τέλη Μαρτίου 2002. Το μέγεθος του συμπληρωματικού αυτού προϋπολογισμού επιτρέπει στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεσή του, ότι ο νέος δανεισμός του Τόκιο θα περιορισθεί στα 30 τρισεκατομμύρια γιεν ετησίως. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι αν χειροτερεύσει η κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο χείλος ενός τέταρτου κύκλου ύφεσης στο διάστημα των τελευταίων 11 ετών.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες μιας οικονομίας, της οποίας η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς, και πιέσεων που του ασκούνται, ώστε να τηρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η δημοτικότητά του. Ο κ. Κοϊζούμι διευκρίνισε ότι τα συμπληρωματικά κονδύλια δεν θα διοχετευθούν σε κάποιου είδους αμφίβολης αξίας δημόσια έργα ή προγράμματα, αλλά αποκλειστικά για την υποστήριξη των ανέργων και για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για τη βελτίωση της κατάστασης της ιαπωνικής οικονομίας. Ποσόν 50 δισεκατομμμυρίων γιεν θα διατεθεί εξάλλου για τη χρηματοδότηση της λήψης μέτρων υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, ενώ 26,5 δισεκατομμύρια γιεν θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε βοοειδή στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γουόλτερ Χιούλετ είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2000 πως είχε πωλήσει 229 εκατομμύρια μετοχές της Hewlett-Packard και του είχαν εναπομείνει σχεδόν 150 εκατομμύρια μετοχές χθες -υπαινισσόμενος περαιτέρω μείωση του μεριδίου- διευκρίνισε ότι η οικογένειά του διαθέτει περισσότερα από 100 εκατομμύρια μετοχές. Το ζητούμενο για τους Χιούλετ δεν είναι να διατηρήσουν την πατρική κληρονομιά, που ισοδυναμεί με ένα 5%. Ούτως ή άλλως διαθέτουν μεγάλη επιρροή και μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή