Καλαφάτης: Ακραίες οι απόψεις Πάγκαλου περί διαφθοράς

Καλαφάτης: Ακραίες οι απόψεις Πάγκαλου περί διαφθοράς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 24 ώρες καθυστέρηση κι αφού ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε προχθές το βράδυ να απαντήσει στους «κεραυνούς» του κ. Θ. Πάγκαλου περί «διεφθαρμένης και παραλυμένης κρατικής μηχανής», ανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αλ. Καλαφάτης να σχολιάσει χθες από το βήμα της Βουλής τις θέσεις του απουσιάζοντος πρώην υπουργού. «Η ισοπεδωτική άποψη ότι όλα βρωμούν, όλοι τα «πιάνουν», συνιστά ακραία και μηδενιστική θέση», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος έσπευσε να επιτεθεί αντ’ αυτού στη Ν.Δ. χαρακτηρίζοντάς την «ως απέραντο λιβάδι της διαφθοράς». Ομως το χειμαρρώδες κατηγορώ του κ. Πάγκαλου συλλήβδην κατά των υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Ανάπτυξης έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση, που λίγο έως πολύ κατέθεσε τις ίδιες ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Αττικής».

Το ν/σ θέτει το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία βιομηχανιών, μεταποιητικών επιχειρήσεων και αποθηκών στο Λεκανοπέδιο, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα 84/84, με υποχρεωτική απομάκρυνση οχλουσών χρήσεων, εκσυγχρονισμό άλλων και θέσπιση νέων κανόνων εκπομπής ρύπων και ελέγχου. Το νομοθέτημα έχει γίνει δεκτό, αλλά με επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητά του από τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά συνάντησε στη Βουλή την πλήρη άρνηση της αντιπολιτεύσεως.

Θέση της Ν.Δ. ήταν ότι αφενός δεν έχουν καταγραφεί οι οχλούσες μεταποιητικές μονάδες της Αττικής, ενώ από την άλλη καθίσταται αδύνατη η μετεγκατάστασή τους, αφού στα απλώς χωροθετηθέντα βιομηχανικά πάρκα και βιομηχανικές περιοχές δεν υπάρχουν υποδομές: «Τουλάχιστον 5.000 παράνομες επιχειρήσεις απεκάλυψε ο έλεγχος και μόνον στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο εισηγητής του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι επί 17 χρόνια και η βιομηχανική παραγωγή έχει μειωθεί, αλλά οι ρύποι συνολικώς έχουν αυξηθεί. Εκρινε ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται στον αέρα» χαρακτηρίζοντας ελλιπές και «ύποπτο» το καθεστώς των αποθηκών στις περιοχές γενικής κατοικίας.

Από την πλευρά τους ο κ. Αθ. Νάκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σαλαγκούδης επεσήμαναν τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της Αττικής σε βάρος της περιφέρειας. Την προτίμησή του στο προηγούμενο καθεστώς του Π.Δ. 84/84 εξέφρασε ο κ. Ν. Γκατζής (ΚΚΕ), ενώ ο κ. Γ. Αμπατζόγλου (ΣΥΝ) τόνισε ότι οι παρεκκλίσεις είναι για να καταργούν κάθε προσπάθεια. Ως ενδεικτική ανέφερε την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, ενώ κατήγγειλε ότι από το 1990 η Χαλυβουργική λειτουργεί χωρίς άδεια και τόννοι σκουριάς απορρίπτονται στη θάλασσα.

Με βάση το νέο Αριθμό Εργοδότη που θα τους ταχυδρομηθεί, οι επιχειρήσεις θα πρέπει από το Μάρτιο του 2002 αφενός να εξαγοράσουν τα «ένσημα» αφετέρου να υποβάλλουν για πρώτη φορά την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Η Δήλωση θα υποβάλλεται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση (εάν πρόκειται για το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα φυσικά πρόσωπα) και θα περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του εργοδότη και του προσωπικού που απασχολεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή