Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον των ιαπωνικών πιστωτικών ιδρυμάτων

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον των ιαπωνικών πιστωτικών ιδρυμάτων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα των ιαπωνικών τραπεζών, οι οποίες ήδη προσπαθούν να επιλύσουν τις εκκρεμότητές τους με τα επισφαλή δάνεια χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές αποστρέφονται τις μετοχές αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κατακρημνίζονται οι παράγοντες των αγορών προβληματίζονται όχι τόσο με την οικονομική υγεία της εκάστοτε τράπεζας, αλλά με την αδυναμία της κυβέρνησης να κινητοποιηθεί αποτελεσματικά, ώστε να αναζωογονήσει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Φυσικά, η σωρεία πωλήσεων τραπεζικών μετοχών εκφράζει και την απογοήτευση του επενδυτικού κοινού από τη βραδεία διαδικασία περιορισμού των επισφαλειών, αλλά και από τις πιθανές βραχυπρόθεσμες συνέπειες μιας επιθετικής διευθέτησης των επισφαλειών στην ασθενική ιαπωνική οικονομία.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία είναι υπεράνω των δυνάμεών τους και αφορούν το σύστημα εν συνόλω και όχι αποκλειστικά τις ίδιες. Τα ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας έχουν αρχίσει να αναθεωρούν προς τα κάτω την αξία των μετοχικών τους μεριδίων και να αυξάνουν τις προβλέψεις τους έναντι προβληματικών πελατών. Αλλά οι προσπάθειές τους αυτές φαίνονται όλο και περισσότερο άκαρπες, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται σε συνθήκες όξυνσης του αποπληθωρισμού και επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Τόκιο, ο δείκτης των τραπεζών είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 1984, με προεξάρχουσες τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών. Χωρίς, μάλιστα, να διακρίνεται μία σαφής στρατηγική για την αποτροπή της αποδυνάμωσης στις μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία να απαλλαγούν από αυτές. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κυκλοφορούν και έντονες φήμες σχετικά με το ότι οι ιαπωνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αναλάβουν ακόμα υψηλότερες προβλέψεις έναντι επισφαλειών, διότι η Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, η ανώτατη αρχή της χώρας για τα θέματα αυτά, διενεργεί επισταμένες έρευνες σχετικά με τη χορήγηση πιστώσεων σε μη αξιόπιστους αποδέκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή