Ο ΔΗΚΤΗΣ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνωστισμός διαψεύσεων σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο, το οποίο παρενέβη στη φημολογία και ζήτησε εξηγήσεις για γάμους, συγχωνεύσεις, swap εξαγορές και κάθε πληροφορία που διακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες περί κινητικότητας της διαπλοκής. Χθες η Intracom, διά του γενικού της διευθυντή Δ. Κλώνη ανέφερε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα σχετικά επικείμενης συγχώνευσης Intracom και ΟΤΕ με τη διαμεσολάβηση μεγάλου στρατηγικού επενδυτή από το εξωτερικό. Ο ΟΤΕ και αυτός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Intracom για συγχώνευση ή εξαγορά, ενώ ΔΟΛ και Πήγασος διέψευσαν ότι έχουν δρομολογήσει τη συγχώνευσή τους. Καλά ώς εδώ. Να δούμε όμως αν κάποια από τις διαψεύσεις διαψευστεί από τις εξελίξεις, τι θα πράξει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η μάχη των προμηθευτών

Προσφυγή στα δικαστήρια κατά του ελληνικού Δημοσίου έκανε πρόσφατα η εταιρεία Ewation, που συνεργάζεται με την EADS (κατασκευάστρια εταιρεία του Eurofighter), σχετικά με το αποτέλεσμα διαγωνισμού που αφορούσε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του Ελληνικού Στρατού. Η σχετική σύμβαση, ύψους 24,5 δισ. δραχμών (72 εκ. ευρώ) υπογράφηκε από τον τέως υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλο στις 19 Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό και τη δουλειά ανέλαβαν οι εταιρείες Sonak Systems and Software Α.Ε. και «Ιντρακόμ».

Η προσφορά της Ewation – EADS, αν και ανερχόταν στα 56 εκ. ευρώ, απορρίφθηκε. Και τούτο διότι, οι ελληνικές ανταγωνίστριες εταιρείες είχαν στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους την ακατάλυτη αιτιολογία ότι το προϊόν τους είναι σχεδόν αμιγώς ελληνικό. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. Είναι γνωστό, πάντως, ότι οι εμπλεκόμενοι παίκτες στις συγκεκριμένες διαδικασίες προειδοποιούν (ο καθένας με τον τρόπο του) τον αγοραστή (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο) προκειμένου να κατοχυρώσουν εκ των προτέρων μελλοντικές προμήθειες.

Αλλος εαυτός υπουργού!

Μοιάζει ακατανόητο, αλλά φαίνεται ότι οι υπουργοί διαθέτουν την ικανότητα να βλέπουν τα ίδια πράγματα τελείως διαφορετικά, ανάλογα με τις εκάστοτε αρμοδιότητές τους. Ο Νικ. Χριστοδουλάκης, για παράδειγμα, ως υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε μία απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Ενός επιδόματος, το οποίο είχαν ήδη λάβει όλοι οι άλλοι υπάλληλοι που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μεσολάβησε όμως ο ανασχηματισμός κι έτσι, ο νέος υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, υπέγραψε εκ νέου την παραπάνω απόφαση και την έστειλε στον κ. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να την υπογράψει τη φορά αυτή ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Το παράδοξο είναι ότι τώρα ο κ. Χριστοδουλάκης αρνείται επιμόνως να υπογράψει την εν λόγω απόφαση και ακόμη περισσότερο αρνείται να αιτιολογήσει και τη στάση του. Γιατί; Για να μην παρεξηγηθεί ο άλλος του εαυτός ;

Moody’s και Πειραιώς

Σε βελτίωση των «προοπτικών»για τη βαθμολογία των μακροπρόθεσμων καταθέσεων σε ξένο νόμισμα της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Σύμφωνα με την ορολογία της Moody’s, οι «προοπτικές» είναι μια μη δεσμευτική ένδειξη για το προς ποια κατεύθυνση πρόκειται να κινηθεί ενδεχόμενη αλλαγή της βαθμολογίας. Η βαθμολογία της Πειραιώς για τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα βρίσκεται στο Baa2 και οι «προοπτικές» βελτιώθηκαν από το «σταθερές»στο «θετικές». Η Moody’s ανέφερε επίσης ότι δεν αλλάζει τις «σταθερές προοπτικές»για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο νόμισμα (Prime-2) και τη χρηματοοικονομική ισχύ (C-). Η Moody’s εξηγεί ότι αιτία της αλλαγής των «προοπτικών»για τη συγκεκριμένη βαθμολογία της Πειραιώς είναι η εξαγορά του πλειοψηφικού μεριδίου στην ΕΤΒΑ.

Αναβολών επανάληψης

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε χθες, λόγω έλλειψης απαρτίας, η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είχε ως θέμα την μείωση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά 85,8 δισ. δρχ., συνέπεια της ακύρωσης των 6.461.100 ιδίων μετοχών που θα προέλθουν από τη μετατροπή 1.615.275 ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου του 1996. Η σύγκληση της τρίτης έκτακτης γενικής συνέλευσης, ορίστηκε για τις 26 Νοεμβρίου και η απλή πλειοψηφία που απαιτεί αυτή τη φορά η έγκριση της σχετικής απόφασης θα επιτρέψει τη βελτίωση της αποδοτικότητας και των δεικτών της τράπεζας… εντός της τρέχουσας χρήσης.

Οι υποψήφιοι της ΝΕΧΑ

Παρεισέφρησε ο δαίμων χθες στον Δήκτη για τη ΝΕΧΑ, δημιουργώντας φρούδες ελπίδες για την «Αγροτική Επανωμής», η οποία έχει αποκλειστεί από τη νέα αγορά, καθώς κρίθηκε ότι δεν παρουσιάζει καινοτόμα χαρακτηριστικά που θα δικαιολογούσαν την κατάταξή της στις εταιρείες της νέας οικονομίας. Ετσι, εκτός της «Ευρωσύμβουλοι» που έχει ήδη εγκριθεί και της Compucom, της οποίας το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τρίτη εταιρεία που θα ακολουθήσει στο μπαράζ των επτά νέων εισαγωγών στη ΝΕΧΑ θα είναι η Δυναμική Ζωής και όχι η Αγροδυναμική Επανωμής. Σημειωτέον ότι εκτός της τελευταίας απορρίφθηκαν οριστικά από το ΧΑΑ κατά το τελευταίο ξεκαθάρισμα της λίστας της ΝΕΧΑ και οι αιτήσεις των εταιρειών ΒΙΟΠΡΟΤΕΝ, Multisoft και Computer Life.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή