Οι προτεραιότητες του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης

Οι προτεραιότητες του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογή του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ως δημάρχου Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει περισσότερα για τη ψυχολογία μιας ταλαιπωρημένης πόλης και λιγότερα για τη λιανική τιμή στην αγορά ενός υψηλού αξιώματος στις ΗΠΑ. Περί τα 50 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει ο κ. Μπλούμπεργκ -ένας Δημοκράτης που έχει μεταμφιεστεί σε Ρεπουμπλικανό- για την εκστρατεία του, αν και δεν ήταν βέβαιο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο ότι θα αποκτούσε την ανεκτίμητη θέση του Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης και νυν εγκόσμιου αγίου.

Το αποτέλεσμα αυτό αποκάλυψε, επίσης, το υψηλό πολιτικό κόστος που επιβάρυνε τον δημοκρατικό υποψήφιο των εκλογών, Μαρκ Γκριν. Η ομάδα που σχεδίασε την προεκλογική εκστρατεία του ενθάρρυνε τους λευκούς Δημοκράτες να τον επιλέξουν, ενώ υποβαθμίστηκε η υποστήριξη των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, που, τελικώς, τον εγκατέλειψαν.

Αυτά τα πρότυπα ψηφοφόρων που βασίζονται στην εθνικότητα των πολιτών αποκάλυψαν ένα μεγάλο βαθμό τη διάσπαση των κατοίκων της Νέας Υόρκης, μιας πόλης δηλαδή που ήταν περίφανη για την ενότητα που έδειξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μια από τις προτεραιότητες του κ. Μπλούμπεργκ είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα των διαφορετικών εθνοτήτων, δημιουργώντας ένα επιτελείο από άτομα ποικίλων εθνικοτήτων.

Η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου άλλαξε το ύφος των εκλογών και μετέβαλε τις προτεραιότητες της ατζέντας εκλογής νέου δημάρχου. Η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος εξακολουθεί να είναι μείζον θέμα, αλλά οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία και ότι επιθυμούν μια δυναμική ηγεσία, την οποία δεν συσχέτισαν με το πρόσωπο του κ. Γκριν. Οι ηγετικές αρετές του κ. Μπλούμπεργκ όπως και η υπομονή του δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί. Θα ήταν μεγάλο λάθος εάν προσπαθούσε να μετατραπεί σε μίμο του κ. Τζουλιάνι, που είχε την ικανότητα να επικεντρώνεται σε βασικά θέματα, δίνοντας όμως παράλληλα προσοχή σε λεπτομέρειες τοπικού χαρακτήρα.

Ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να αναπτύξει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για πολλά ζητήματα, από την κατάσταση του υπόγειου σιδηρόδρομου μέχρι τα πρόβλημα εξάπλωσης μικροβίων στις ακτές του Μπρούκλιν. Παράλληλα, έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τον κ. Τζουλιάνι όσον αφορά στη σχέση του με την Ουάσιγκτον, η υποστήριξη της οποίας είναι αναγκαία όχι μόνον για την ανοικοδόμηση των χρηματοοικονομικών κέντρων αλλά και της αυτοπεποίθησης της πόλης.

Αν και οι ικανότητες του κ. Τζουλιάνι είναι αδιαμφισβήτητες, ήταν αρκετά τυχερός που ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης σε μια περίοδο οικονομικής ευημερίας των ΗΠΑ.

Τα έσοδα από φόρους έχουν μειωθεί σημαντικά, και οι δραστηριότητες στη Γουόλ Στριτ είναι υποτονικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος ανέρχεται στο 10%, αφήνοντας περιορισμένα περιθώρια επιλογής για τη νέα διοίκηση.

Κατά το οικονομικό πρώτο τρίμηνο, οι κινηματογραφικές ταινίες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις: ιδιαίτερα ο «Πλανήτης των Πιθήκων» της Fox Entertainment τα πήγε εξαιρετικά καλά σε εισπράξεις. «Μαύρο πρόβατο» υπήρξαν οι διαφημίσεις. Στις ΗΠΑ, η Merrill Lynch προβλέπει τις πρώτες μειώσεις μεριδίου στη διαφημιστική αγορά (κατά 3% φέτος και κατά 1% το ερχόμενο έτος) μετά τη Μεγάλη Υφεση. Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις ΗΠΑ, αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή