Προθεσμία ενός έτους για τις παράνομες επιχειρήσεις στο Λεκανοπέδιο

Προθεσμία ενός έτους για τις παράνομες επιχειρήσεις στο Λεκανοπέδιο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός ενός έτους θα πρέπει όλες οι παράνομες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στην Αττική κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος 84/84 να ζητήσουν να τους χορηγηθεί νόμιμη άδεια για να αποφύγουν το πρόστιμο του νόμου που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή και αρχικώς προέβλεπε την ούτως ή άλλως επιβολή του.

Το θέμα των παράνομων επί χρόνια χρήσεων που κατά το υπουργείο Ανάπτυξης είναι περί τις 4.000 -κατά τη ΓΕΣΕΒΕ περί τις 20.000- απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση κι ήταν αντικείμενο κριτικής συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως ως προς την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο κ. Θ. Πάγκαλος διερωτήθηκε ποιος έδωσε ρεύμα στις επιχειρήσεις αυτές, ενώ ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος διερωτήθηκε ποιοι θα ελέγξουν αν θα τηρηθεί ο νέος νόμος, όταν τα ίδια αυτά όργανα παρέβλεψαν τις μέχρι τώρα παρανομίες.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για δύο εξαιρέσεις που τίθενται στον νόμο για το νέο καθεστώς της λειτουργίας της βιομηχανίας στην Αττική: τα λατομεία και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα έθεσε αρχικώς ο κ. Παναγιωτόπουλος, ζητώντας επιτέλους να δοθεί μια λύση, ενώ ο κ. Ν. Γκατζής (ΚΚΕ) τόνισε ότι τα λατομεία θα συνεχίζουν και με το νέο πλαίσιο -του 1973- να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα κατατεθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο. Οι διαφωνίες όμως ήλθαν από όλες τις πλευρές για την ηλεκτρική ενέργεια. Οι κ. Δ. Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Αμπατζόγλου (ΣΥΝ) τόνισαν ότι η έκλυση ρυπαντών, αν αδειοδοτηθούν οι μονάδες για τις οποίες υπάρχουν αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα είναι τεράστια και ζήτησαν να τεθεί η εξαίρεση, αφού κατατεθεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός προγραμματισμός.

Λάβρος κατά της κυβερνήσεως ήταν ο κ. Στ. Μάνος για τη διάταξη που επιβάλλει πλαφόν 3,5% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. «Θέλετε να εξοντώσετε τα ιδιωτικά σχολεία, ή να προστατεύσετε από περισσότερα έξοδα όλους τους υπουργούς Παιδείας του ΠΑΣΟΚ που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά;», τόνισε ο κ. Μάνος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ηθικό υπόβαθρο σε μια απόφαση που δεν αφήνει τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει. Υγεία και παιδεία συνιστούν κοινωνικό αγαθό και δεν νοείται κερδοσκοπική νοοτροπία απάντησε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Η Ν.Δ. διαφώνησε επίσης στην τροπολογία που αυξάνει το εύρος των τιμών από 15% σε 20% για τη διάθεση μετοχών με δημόσια εγγραφή για επιχειρήσεις με σύνολο ενεργητικού μεγαλύτερου των 600 εκ. ευρώ, δηλ. τις μεγάλες δημόσιες, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη ΔΕΗ. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το άνοιγμα στο 20% θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Καλαφάτης απάντησε ότι σκοπός της τροπολογίας είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή