Ο ΔΗΚΤΗΣ

7' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας CompucoΕφαρμογές Υπολογιστών με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ενεκρίθησαν επίσης:

– Η παροχή άδειας λειτουργίας στην εταιρεία Ελληνική Trust ΑΕΠΕΥ, η οποία είναι θυγατρική της κυπριακής τράπεζας Ελληνική Τράπεζα.

– Η τροποποίηση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ελληνοαμερικανική ΑΧΕ ώστε να παρέχει υπηρεσίες ΕΠΕΥ.

– Ο διορισμός χρηματιστηριακού εκπροσώπου στην εταιρεία Φάσμα.

Παράλληλα, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλλε και τα εξής πρόστιμα:

– Υψους 3 εκατ. δραχμών στην εταιρεία Ντιονίκ για μη έγκαιρη εισαγωγή προς διαπραγμάτευση νέων μετοχών που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία όφειλε να εισαγάγει τις νέες μετοχές εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της άσκησης των δικαιωμάτων και δεν το έπραξε εγκαίρως.

– Υψους 7 εκατ. δραχμών στην εταιρεία Εγνατία, διότι έδωσε ταυτόχρονα εντολές αγοράς και πώλησης με αγοραστή και πωλητή τον ίδιο κωδικό κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του κώδικα δεοντολογίας.

– Υψους 5 εκατ. δραχμών στην εταιρεία Σίγμα διότι, ενώ είχε δεχθεί εντολή πελάτη της, αγόρασε συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Παραγώγων για ίδιο λογαριασμό, τα οποία εν συνεχεία μεταβίβασε στον πελάτη σε υψηλότερη τιμή κατά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας.

Συμφωνεί… και ο κ. Κόκκαλης

«Αν ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης ακολουθήσει επιθετική πολιτική στον τομέα των συγχωνεύσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούν να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα ισχυρά σχήματα τα οποία θα προσελκύσουν εγχώριους και ξένους επενδυτές, δίνοντας ώθηση στο Χρηματιστήριο». Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της Intracom κ. Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος ρωτήθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Intracom Κατασκευές για τη συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank. Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας τη συγκεκριμένη συγχώνευση, επισημαίνοντας ότι πραγματοποιείται «με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης».

Η Compucoστη ΝΕΧΑ

Η χθεσινή έγκριση της εισαγωγής των μετοχών της Compucoστη ΝΕΧΑ ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική λειτουργία της νέας αγοράς, η οποία για αρκετούς μήνες φιλοξενούσε μόνο την Unibrain. Οι αρχές του ΧΑΑ αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα στην εισαγωγή και άλλων έξι – επτά επιχειρήσεων στη ΝΕΧΑ, μετά πολλούς μήνες προβληματισμού για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που θα εισάγονται. Η Compucon, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού για την κλωστοϋφαντουργία και κατέχει εξέχουσα θέση στη συγκεκριμένη κάθετη διεθνή αγορά.

Απαξιωμένα αποθέματα;

Τι συμβαίνει με τα αποθέματα των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στη διανομή; Εδώ και αρκετούς μήνες αναζητούν οι αναλυτές μεθόδους για να διαπιστώσουν αν είναι ή δεν είναι απαξιωμένα τα αποθέματα των διανομέων του κλάδου. Οι εταιρείες (Altec, Πουλιάδης, Info-Quest) υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν απαξιωμένα αποθέματα και συνεπώς δεν αλλοιώνονται τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Υπενθυμίζουμε ότι όταν πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε το πρόβλημα της πολυεθνικής Compaq με τα αποθέματα, υπήρξε ραγδαία πτώση στην τιμή της μετοχής της, ενώ σε λίγες ημέρες «ξηλώθηκε» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας…

Πρωτοπορεί η ΠΕΤ-ΟΤΕ

Επενδυτικές πρωτοβουλίες, παρά τη χρηματιστηριακή ύφεση, ανέλαβε το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο της χώρας, η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών (ή ΠΕΤ-ΟΤΕ). Ηδη διατίθεται από χθες στους επενδυτές το νέο μικτό Διεθνές Αμοιβαίο Κεφάλαιο Δήλος ΠΕΤ-ΟΤΕ, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ Δήλος και του συνδικαλιστικού φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες διέθεσε αποθεματικά ύψους 400 εκατ. δρχ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πάνω από 10.000 εργαζόμενοι του ΟΤΕ θα καταβάλλουν κάθε μήνα μέρος του μισθού τους στο συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αποταμιεύσεών τους.

Η στέγαση του ΙΚΕΑ Νο2

Τους τελευταίους μήνες η αναζήτηση οικοπέδων από τον Ομιλο Φουρλή έχει ενταθεί, αφού πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το project ΙΚΕΑ Νο 2. Βασικό μέλημα της διοίκησης είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο η απόκτηση του κατάλληλου ακινήτου που θα στεγάσει το πολυκατάστημα της Αθήνας, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στις αρχές του 2003, που είναι και το χρονοδιάγραμμα της σουηδικής εταιρείας. Ενδιαφέρουσες περιοχές είναι οι δύο εθνικοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας. Οσο για το πρώτο πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης, οι πρώτες μέρες ήταν, λέει, ιδιαίτερα αποδοτικές, αφού οι επισκέπτες και οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης. Οι οποίες, σημειωτέον, αναφέρονται σε τζίρο κοντά στα 15 δισ. δρχ. τον πρώτο χρόνο.

Το 9μηνο της Sex Form

Το εννεάμηνο της βιομηχανίας Sex Form δεν ήταν τελικά τόσο καλό όσο αναμενόταν. Η προσθήκη των νέων θυγατρικών εταιρειών αύξησε μεν τον τζίρο κατά 47,5% στα 11,5 δισ. δρχ., αλλά η κερδοφορία δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη πορεία ανάλογα με το εξάμηνο (αύξηση 112%) και περιορίστηκε σε ποσοστό 38,5% στα 714,7 δισ. από 516 δισ. πέρυσι. Η μητρική εταιρεία, δε, παρουσίασε μεγέθη στα ίδια περσινά επίπεδα, με πωλήσεις αυξημένες κατά 1,5% στα 7,63 δισ. και κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 2,8% στα 507,6 εκ. δρχ. Οσον αφορά τα αντληθέντα κεφάλαια 7,5 δισ. δρχ. από την εισαγωγή στο ΧΑΑ, η εταιρεία έχει διαθέσει τα 6,9 δισ. κυρίως σε δανεισμό, κεφάλαια κίνησης, ενώ τις 3 εξαγορές εταιρειών υφασμάτων, ενδυμάτων και παιδικών πραγματοποίησε μόλις με 357 εκ. δρχ.!

Εχει σχέδια για την «Μουριάδης»

Μεγαλεπήβολα σχέδια για την εφαρμογή ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της «Μουριάδης» θέτει η Connection, που θα λειτουργήσει ως… στρατηγικός επενδυτής για τη δημιουργία του Ομίλου Μουριάδη -Connection! Ολα τα σχέδια βρίσκονται ακόμα στο σχεδιασμό. Ενδεικτικά αναφέρεται η αναδιοργάνωση του ομίλου μετά τις εξαγορές, η αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και η στρατηγική ενδυνάμωση των δικτύων…

Υπερκάλυψη για Domus

Θετική ήταν η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της Domus ΑΕΕΧ στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με τους αναδόχους, η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές, ενώ κατατέθηκαν συνολικά 3.250 αιτήσεις από ιδιώτες αλλά και θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης των μετοχών της Domus προσδιορίστηκε στα 2,96 ευρώ και προέκυψε με τη μέθοδο του book building. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία διέθεσε στο επενδυτικό κοινό 762.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1.000 δραχμών.

Salomoγια Stet Ηellas

Οι δυνάμεις της αγοράς και όχι ενδεχόμενη συγκέντρωση μετοχών από την ίδια την εταιρεία ή τη μητρική της ΤΙΜ είναι υπεύθυνες για την πρόσφατη ανατίμηση της μετοχής της STET Hellas (Telestet). Αυτό επισημαίνει σε χθεσινό σύντομο σημείωμα ο διεθνής επενδυτικός οίκος SalomoSmith Barney επικαλούμενος επικοινωνία που είχε τόσο με τη STET Hellas όσο και την ΤΙΜ. Η Salomoσχολιάζει ότι πράγματι είναι μάλλον απίθανο να αγοράζει η ΤΙΜ μετοχές της STET Hellas από την ελεύθερη αγορά, σε μια περίοδο που η εταιρεία προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές. Η Salomoδιατηρεί τη βαθμολογία 3Η (Ουδέτερη, υψηλου κινδύνου) για τη μετοχή της STET Hellas με τιμή-στόχο τα 6,5 ευρώ. Η μετοχή της STET Hellas εκτινάχθηκε κατά 23% σε μία ημέρα την Πέμπτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι η μετοχή είναι εισηγμένη στη Νέα Υόρκη και το Αμστερνταμ, αλλά όχι στην Αθήνα.

Salomoγια «Τιτάνα»

«Διατηρεί την εύνοια των θεών της Ελλάδας». Με αυτό το σχόλιο αναφέρεται ο διεθνής οίκος SalomoSmith Barney στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν», με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της μητρικής Italcementi, που αναφέρονται και στις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Italcementi, ο όγκος των πωλήσεων τσιμέντου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 14% και οι τιμές κατά 8% από τις αρχές του χρόνου, που είναι πολύ ψηλότερα από τις χρηματιστηριακές εκτιμήσεις. Η Salomoδιατηρεί για τον «Τιτάνα» την τιμή-στόχο των 41 ευρώ (χθες έκλεισε στα 38,16 ευρώ) και τη βαθμολογία 2Η.

Ουκ… ήγγικεν η ώρα

Παρά την πολυετή σχέση των εταιρειών Sea Farm Ιoniaκαι «Σελόντα», ο «καρπός» τής μεταξύ τους συγχώνευσης δεν έχει ωριμάσει ακόμη, όπως κατηγορηματικά αναφέρουν οι διοικήσεις τους με επιστολή τους προς το ΧΑΑ. Επισημαίνουν, βεβαίως, τη γνωστή πρόθεσή τους να ενώσουν μελλοντικά τις πορείες τους, (σήμερα ο ένας ελέγχει το 20% του άλλου), τονίζουν, όμως ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρώσει καμία τέτοια συμφωνία. Πάντως, εμείς γνωρίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες οι επικεφαλής των δύο εταιρειών βρίσκονταν μαζί στο εξωτερικό και δεν ήταν στην Ουαλλία, όπου έχουν κοινή επένδυση…

Αγοράζει μετοχές Ιατρικού

Την περαιτέρω διείσδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης «Ιατρικό Αθηνών» αποφάσισε η εταιρεία συμμετοχών G. Apostolopoulos S.Α., η οποία σήμερα ελέγχει το 52,035% του εισηγμένου θεραπευτηρίου. Συγκεκριμένα, προτίθεται να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 7,35% ή 5.513.695 μετοχές και οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή πακέτων μέσω της ALPHA FINANCE, αλλά και άλλων χρηματιστηριακών εταιρειών. Σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα αυτών των πράξεων ξεκήσε προχθές και θα ολοκληρωθεί στις 8/2/2002.

Εσονται ες σάρκα μίαν

Εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας «LPC Ελλάς» από την «Πλαστικά Μακεδονίας» και η νέα εταιρεία θα φέρει την επωνυμία «LPC Ελλάς – Πλαστικά Μακεδονίας Ανώνυμη Εταιρεία Πλαστικών και Επεξεργασίας Λιπαντικών και Πετρελαιοειδών» ή συντομότερα «LPC Ελλάς». Ετσι, κάθε μέτοχος της απορροφηθείσας «LPC Ελλάς» θα ανταλλάσσει 1 παλαιά μετοχή που κατέχει με 5,5762 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές της νέας εταιρείας, ονομαστικής αξίας 160 δρχ. Οι μέτοχοι της πρώην Πλαστικά Μακεδονίας θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που ήδη κατέχουν, με αναπροσαρμοσμένη την ονομαστική αξία σε 160 δρχ. από 100 δρχ. ανά μετοχή. Το Ενημερωτικό Δελτίο της συγχώνευσης εγκρίθηκε ήδη από το Δ.Σ. του ΧΑΑ, αλλά εκκρεμούν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Σημειώνεται ότι στη νέα εταιρεία ο επιχειρηματίας Β. Βαρδινογιάννης συμμετέχει με 27,37%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή