Ευνοϊκή υποδοχή βρήκε το εγχείρημα Εθνικής – Alpha στον ασφαλιστικό τομέα

Ευνοϊκή υποδοχή βρήκε το εγχείρημα Εθνικής – Alpha στον ασφαλιστικό τομέα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική συγχώνευσης της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Alpha Ασφαλιστικής αντιμετωπίστηκε από την ασφαλιστική αγορά με θετικά σχόλια. Σε αντίθεση με τη συγχώνευση των τραπεζών, που δημιούργησε μεγάλους μπελάδες στους τραπεζίτες της χώρας, η ενοποίηση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων των δύο ομίλων δεν φαίνεται εκ πρώτης να προκαλεί αναστάτωση, στον βαθμό μάλιστα που το άθροισμα των μεριδίων των δύο εταιρειών δεν οδηγεί σε έναν υπερμεγέθη οργανισμό που θα ανέτρεπε τις ισορροπίες στον κλάδο. Με αυτό το σκεπτικό οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών στη χώρα μας, με δηλώσεις τους τοποθετούνται ευνοϊκά στην προοπτική της συγχώνευσης, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τον κλάδο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να υπερκεράσει τα βαθιά προβλήματα που έχει προκειμένου να ανταποκριθεί και στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται.

Η ευνοϊκή υποδοχή που βρήκε το εγχείρημα Εθνικής – Alpha στον ασφαλιστικό τομέα συνδέεται κυρίως με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγχώνευσης, καθώς, όπως επισημαίνουν βασικοί ανταγωνιστές των δύο εταιρειών, τα μερίδια στην περίπτωση αυτή «δεν είναι αυτά που έχουν τόση σημασία». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο, με συνολικό μερίδιο αγοράς 21%, ενώ η Alpha Ασφαλιστική ακολουθεί από απόσταση, με μερίδιο που δεν ξεπερνά το 4,5%. Το ενδιαφέρον έτσι δεν επικεντρώνεται στο άθροισμα των μεριδίων που έχουν οι δύο εταιρείες, αλλά στο γεγονός ότι μία κρατική εταιρεία συγχωνεύεται με μία ιδιωτική, η οποία αν και κατά πολύ μικρότερη, χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, αλλά και αναπτυξιακή πολιτική με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η προσαύξηση του μεριδίου αγοράς, αν και δίνει στη νέα εταιρεία μια περαιτέρω απόσταση ασφαλείας από τον μεγάλο ανταγωνιστή της, την Interamerican, δεν αποτελεί, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το μεγάλο πλεονέκτημα της επικείμενης συγχώνευσης.

Από την πλευρά της μεγαλύτερης ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, της Interamerican, η διοίκησή της εμφανίζεται να μην ανησυχεί από την εξέλιξη της συγχώνευσης. Εχοντας άλλωστε προηγηθεί σε αντίστοιχες κινήσεις με τη συνεργασία της με τον πορτολλανδικό όμιλο της Eureko, από τη διοίκηση της Interamerican τονίζεται χαρακτηριστικά ότι μακροχρόνια οι επιπτώσεις θα είναι θετικές για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς «κανείς δεν θέλει να έχει ως ανταγωνιστή μια κρατική εταιρεία», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό και σαφείς αιχμές για την εμπορική πολιτική που ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική, σε τομείς όπως αυτός του αυτοκινήτου ή της νοσοκομειακής περίθαλψης. «Η αγορά δεν χάνει από τέτοιες κινήσεις» σημειώνεται, δήλωση που εμπεριέχει και την εκτίμηση -ή την προσδοκία- ότι στο νέο σχήμα που θα προκύψει θα επικρατήσουν τα χαρακτηριστικά του υγιούς ανταγωνισμού που θα κληροδοτήσει ο ιδιωτικός τομέας. Δεν θα πρέπει ωστόσο να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι βασικοί ανταγωνιστές του κλάδου καραδοκούν, ευελπιστώντας παράλληλα ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να υλοποιηθεί το σχετικό εγχείρημα, θα δώσει και την ευκαιρία στις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες του κλάδου να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά, για όσο διάστημα το δυναμικό των δύο εταιρειών είναι απορροφημένο με τις διαδικασίες συγχώνευσης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι σε διαδικασίες συγχώνευσης έχουν μπει και άλλες μεγάλες κρατικές εταιρείες, όπως η Metrolife και ο Φοίνικας του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά και η Αγροτική Ασφαλιστική και η Αγροτική Ζωής του Ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας. Αν οι σχετικές διαδικασίες δεν υλοποιηθούν σύντομα, ενδέχεται να αφήσουν περαιτέρω χώρο στις μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και οι οποίες κατέχουν ούτως ή άλλως ηγετική θέση με σημαντικά μερίδια αγοράς.

Παράλληλα, επαναφέρει το θέμα του κατακερματισμού του κλάδου και της ανάγκης να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίας μέσω συγχωνεύσεων των μικρών εταιρειών, θέμα που απασχολεί χρόνια την ασφαλιστική αγορά και η πρόσφατη εξέλιξη δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μια ακόμα αφορμή για να επισπεύσει παρόμοιες διαδικασίες.

Επιδίωξη της Chipita στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει η διοίκησή της, είναι η ισχυροποίηση της ήδη σημαντικής παρουσίας που έχει στο εξωτερικό. Συνεργάζεται δε με την πολυεθνική Pepsico μια συνεργασία για την οποία υπάρχουν προοπτικές επέκτασης στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Οταν οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε διαδικασία συζητήσεων ακόμη, από την πλευρά της Pepsico είχε τεθεί και το θέμα απόκτησης πακέτου μετοχών, πρόταση που η διοίκηση της Chipita δεν έκανε αποδεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή