Το μετέωρο βήμα της Κάρλι Φιορίνα στη Hewlett-Packard

Το μετέωρο βήμα της Κάρλι Φιορίνα στη Hewlett-Packard

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Κάρλι Φιορίνα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett- Packard (ΗΡ), μετά τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για την επικείμενη συγχώνευση της εταιρείας με την Compaq. Η προβεβλημένη αυτή συνεργασία, ήτοι η εξαγορά της Compaq από τη Hewlett-Packard, είχε θεωρηθεί από αμφότερες τις εταιρείες μέγιστη επιτυχία, εφόσον θα τις στήριζε σε καιρούς χαλεπούς και θα δημιουργούσε το αντίπαλον δέος για την ΙΒΜ. Πάντως, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί παρά το ότι επί δύο μήνες η κ. Φιορίνα προσπαθεί για το αντίθετο, τονίζοντας ότι η συμφωνία θα αποζημιώσει τη Hewlett- Packard το όφελός της, όπως σημειώνει, θα είναι ότι θα αναδείξει το ρόλο της όχι τόσο στην αγορά προσωπικών υπολογιστών όσο στην παροχή υπηρεσιών σε μεγάλους πελάτες και στην προώθηση ολόκληρων συστημάτων μηχανοργάνωσης.

Οι επενδυτές

Ωστόσο, την εβδομάδα που μας πέρασε, η Κάρλι Φιορίνα δέχθηκε την πλέον επικίνδυνη και απειλητική για το μέλλον της επίθεση εκ μέρους του Γουόλτερ Χιούλετ, του γιου ενός εκ των ιδρυτών της εταιρείας της. Παρά το γεγονός ότι το μερίδιο το δικό του και της οικογενείας του δεν υπερβαίνει το 5% και φθίνει συνεχώς, ωστόσο, το όνομά του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να υποσκάψει τη συγχώνευση, πόσον μάλλον όταν έχει και την υποστήριξη της οικογένειας Πάκαρντ με μερίδιο περίπου 10%. Ο Γουόλτερ Χιούλετ εκτιμά ότι η συμφωνία θα στερήσει τη ΗΡ από τα κεκτημένα της, επιφορτίζοντάς τη με τα όσα ποτέ δεν θα ήθελε να έχει. Ο δε Ντέιβιντ Πάκαρντ, γιος του συνιδρυτή, θεωρεί ότι οι συνεπαγόμενες απολύσεις θα κλονίσουν το σύστημα αξιών της εταιρείας και το ηθικό όσων υπαλλήλων παραμείνουν σε αυτήν.

Πάντως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της επικεφαλής της Hewlett-Packard, σκεπτόμενοι ότι δεν πρόκειται η συγχώνευση με την Compaq να διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων των επιμέρους εταιρειών, όπως είναι η υποτονική ζήτηση και τα χαμηλά περιθώρια κερδών. Αν και τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών στηρίζουν τη συμφωνία, εντούτοις οι αναλυτές παρατηρούν ότι αρκεί η ισχυρή επιρροή των οικογενειών των ιδρυτών για να διαλύσει όλα τα σχέδια.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι σύντομα η καρέκλα της Κάρλι Φιορίνα θα άδειαζε. Ισως όχι μόνο γιατί η ίδια, αν και έχει επενδύσει πολλά στη συγχώνευση ΗΡ-Compaq, δεν θα τη δει να ολοκληρώνεται, αλλά και γιατί ήδη από νωρίτερα είχε απογοητεύσει μετόχους και επενδυτές. Η 47χρονη επιχειρηματίας με τις φιλοσοφικές ανησυχίες μεταπήδησε στη Hewlett-Packard ύστερα από μια λαμπρή σταδιοδρομία στη Lucent, αλλά δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει και εκεί ανάλογη πορεία. Από τον Ιούλιο του 1999, που τοποθετήθηκε διευθύνουσα σύμβουλος, έλαβε αρχικά εύσημα λόγω του ότι αναζωογόνησε τις πωλήσεις και ανέπτυξε στενότερους δεσμούς μεταξύ των τμημάτων της εταιρείας. Λίγο αργότερα, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής, επειδή καθυστερούσε στη μείωση των δαπανών και την προώθηση νέων προϊόντων.

Αρχισε να διαφαίνεται ότι η αξιοπιστία της τίθεται εν αμφιβόλω, πόσο μάλλον, όταν στο τέταρτο τρίμηνο του παρελθόντος οικονομικού έτους δεν εκπλήρωσε το στόχο των κερδών και απείχε απ’ αυτόν 10 σεντς ανά μετοχή. Στη συνέχεια και μεσούσης της κρίσης στον τεχνολογικό κλάδο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τρία συνεχή τρίμηνα, ενώ για το τρίμηνο το οποίο μόλις έληξε, δεν προέβη ούτε στις τυπικές προβλέψεις.

Εν τω μεταξύ πέρυσι είχε προσεγγίσει την PricewaterhouseCoopers LLC με στόχο να εξαγοράσει τον κλάδο συμβούλων της αντί 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τελικά υπαναχώρησε, δημιουργώντας ερωτήματα στους επενδυτές σχετικά με τον προσανατολισμό και το στόχο της στρατηγικής της.

Μετά ήρθε η ιστορία της Cοmpaq. Η Κάρλι Φιορίνα -μαζί με τον Μάικλ Καπέλα- μιλούσε για το μεγαλόπνοο σχέδιό της να οικοδομήσει έναν κολοσσό με καινοτομικές υπηρεσίες, βελτίωση των προσφερομένων προϊόντων σε επίπεδο σέρβερ και κάλυψη των αναγκών των πελατών κάθε κλίμακας. Σήμερα, αντιμέτωπη με το βαρύ πυροβολικό των ιδρυτικών οικογενειών της εταιρείας της, ίσως να μην μπορέσει να οργανώσει αποτελεσματική αντεπίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή