ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδεται η πώληση οφειλών προς Ταμεία

diapseydetai-i-polisi-ofeilon-pros-tameia-2347704

Την  αντίδραση του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε δημοσίευμα του Reuters, το οποίο, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ανέφερε ότι δρομολογείται η πώληση ασφαλιστικών οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε αργά χθες το απόγευμα, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».

Η διαρροή της σχετικής πληροφορίας αποδίδεται στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, ο οποίος εμφανιζόταν και στο δημοσίευμα του ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου ως ο επικεφαλής στον σχεδιασμό της διαδικασίας πώλησης ενός πρώτου πακέτου ύψους 12 δισ. ευρώ από τα συνολικά 35 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. 

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες πληροφορίες είχε δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο και η «Κ», με τον τότε σχεδιασμό να περιλαμβάνει και την πιθανότητα τιτλοποίησης μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία. Και το δημοσίευμα της «Κ», παρότι προερχόταν από αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, είχε διαψευστεί από «κύκλους του υπουργείου Εργασίας». 

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για προτάσεις στελέχους της κυβέρνησης, οι οποίες δεν έχουν την έγκριση ούτε του υπουργού Εργασίας ούτε του Μαξίμου, ενώ υπογράμμιζαν ότι υπάρχουν και συνταγματικά και νομικά κωλύματα σε ένα τέτοιο εγχείρημα.