ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες και μία ημέρα μετά την απεχθή τρομοκρατική ισλαμική επίθεση κατά των ΗΠΑ, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, η Αμερική και η Wall Street ξύπνησαν χθες για να γιορτάσουν την Ημέρα των Βετεράνων. Μια ημέρα ηλιόλουστης αργίας για τους Αμερικανούς, που σκιάστηκε από τους καπνούς στη Νέα Υόρκη εξαιτίας της πτώσεως σε κατοικημένη περιοχή του αεροσκάφους της American Airlines. Ο τρόμος πως πρόκειται για νέο τρομοκρατικό χτύπημα κυριάρχησε παντού και πυροδότησε σκηνές πανικού μεταξύ των επενδυτών, που ξεπουλούσαν αδιακρίτως αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές. Ωστόσο, μόλις το FBI και υπόλοιπες Αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα οφείλεται σε νέα τρομοκρατική ισλαμική επίθεση, η Wall Street άρχισε να περιορίζει τις απώλειες. Ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε αυτή την άποψη και προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικονούς. Βεβαίως, έσπευσε να προσθέσει ότι «η Αμερική περνά δύσκολες ώρες… και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα».

Οι συνέπειες περιορίστηκαν στο κρίσιμο πρόβλημα των ζημιών των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών – ευάλωτες στο σφοδρό μπαράζ πωλήσεων εναντίον των μετοχών τους. Οι πωλήσεις συνέτριψαν στην κυριολεξία χωρίς διάκριση τις αεροπορικές εταιρείες. Αρχικώς, οι μετοχές της AMR Corp. (μητρική της American Airlines) έχασαν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών περισσότερο από 14%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το κραχ του 1987, της UAL Corp. (μητρική της United Airlines) έπεσαν 10,2% και της DELTA Airlines έπεσαν 11,5%, ενώ ανέκαμψαν ελαφρώς στη συνέχεια. Στην Ευρώπη, οι μετοχές της British Airways έχασαν 6,53%, της Air France 5% και της Lufthansa 4,29%. Το κραχ, λοιπόν, περιορίστηκε στους τομείς των αεροπορικών εταιρειών.

Ενώ το δολάριο δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα παραμένοντας σταθερό(!) έναντι του ευρώ. Χθες, το «flight to quality» το κέρδισε το ελβετικό φράγκο, δηλαδή η ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας. Αλλά το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε μαζί με τις μετοχές. Λες… και θέλουν να ξορκίσουν τους «εφιάλτες» στη Wall Street και στο Nasdaq. Οι επενδυτές μετά το πρώτο σοκ έσπευσαν να αγοράσουν τις σταρ μετοχές των blue chips εταιρειών της Wall Street. Ο δείκτης των μετοχών blue chips, ο περίφημος Dow Jones των μετοχών των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ, από τη βουτιά του 2% ανέκαμψε. Ομως, όντως θεαματική ήταν η ανάκαμψη του Nasdaq, καθώς ο δείκτης των high-tech μετοχών της υψηλής τεχνολογίας έσβησε όλες τις δραματικές απώλειες του 3%.

Η Wall Street αισιοδοξεί πως δεν θα αργήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Βεβαίως, οι σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την επιχειρηματική Αμερική συνεχίζονται παρά την εφαρμογή της πλέον επιθετικής τακτικής και στρατηγικής στη νομισματική πολιτική, από το 1987 που κρατά τα ηνία της FED ο Αλαν Γκρίνσπαν, με τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δέκα φορές από τις αρχές του έτους στο 2%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961! Οι ελπίδες που προκαλεί η αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να αναθερμάνει την εξασθενημένη οικονομία, με νέες γενναιόδωρες αναπτυξιακές δαπάνες και νέες περικοπές φόρων κυριαρχούν, καθώς ώς το τέλος του τρέχοντος μηνός το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να εγκριθεί. Ενώ στο Τόκιο, οι τραπεζικοί «τριγμοί» έχουν ξανά πάρει δραματικές διαστάσεις. Από τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης της ΟΝΕ, η Φρανκφούρτη έκλεισε με περιορισμένη πτώση καθώς επωφελήθηκε από την ανάκαμψη της Wall.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή