Ρεκόρ στις υπερωρίες κατέχει ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων

Ρεκόρ στις υπερωρίες κατέχει ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ υπερωριών κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών και των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσα στο 2000, αναδεικνύοντας τους τραπεζοϋπαλλήλους ως την κατηγορία που εργάζεται περισσότερο από άλλες. Σε αυτό το συμπέρασμα παραπέμπουν τα επίσημα στοιχεία, αφού ο μεγάλος αριθμός κυρώσεων που επεβλήθησαν σε άλλους κλάδους (με πρώτο αυτόν τον κατασκευών που έχει 2.0380 κυρώσεις) αλλά και το ανυπολόγιστο μέγεθος της «μαύρης εργασίας» μπορούν να οδηγούν τελικά σε άλλα συμπεράσματα ως προς το πραγματικό μέγεθος των κλάδων που προπορεύονται στην υπερωριακή απασχόληση. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΣΕΠΕ αποτελούν μια πρώτη, σημαντική βάση και ταυτοχρόνως μία πυξίδα για την τάση που καταγράφεται ανάμεσα στους κλάδους και συνάδει πλήρως με την κινητικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2000.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι υπηρεσίες Κοινωνικής Επιθεώρησης χορήγησαν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο τον μεγαλύτερο αριθμό αδειών υπερωριακής εργασίας σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους.

Ο συνολικός αριθμός υπερωριών στις τράπεζες ανήλθε σε 2.515.343 ώρες με 3.863 άδειες, κατατάσσοντας τον τραπεζικό κλάδο στην πρώτη θέση. Δεύτερος στην κατάταξη έρχεται ο κλάδος «Λιανικό εμπόριο – επισκευή ειδών οικιακής χρήσης» με 486.911 υπερωρίες, ενώ τρίτος με 307.184 ώρες είναι ο κλάδος των «χερσαίων μεταφορών» κι έπεται ο κλάδος «Παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου».

Συνολικά, κατά το 2000 χορηγήθηκαν 7.820 άδειες για 5.040.693 ώρες, που αφορούσαν σε 312.134 εργαζόμενους και 6.863 άδειες για κυριακάτικη εργασία που αφορούσαν 112.086 εργαζομένους. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το β’ εξάμηνο του 1999 παραπέμπουν σε σαφή αυξητική τάση τόσο των υπερωριών όσο και των εργαζομένων που απασχολήθηκαν υπερωριακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το β’ εξάμηνο 1999, χορηγήθηκαν 4.452 άδειες για 2.319.178 υπερωρίες που αφορούσαν σε 54.109 εργαζομένους και 2.471 άδειες για την εργασία 54.109 εργαζομένων κατά την Κυριακή.

Στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των αιτήσεων και οι ώρες που χορηγήθηκαν, πέραν του επιτρεπομένου ορίου (σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.Δ. 264/730 για άδειες υπερωριακής εργασίας προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε προσωπικό δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή