Ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε 245.378 άτομα που είχαν αποκλειστεί από τον ΕΦΚΑ

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε 245.378 άτομα που είχαν αποκλειστεί από τον ΕΦΚΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση στις παροχές υγείας αποκτούν εκ νέου 245.378 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κυρίως μη μισθωτοί, που είχαν αποκλειστεί από τις υπηρεσίες του φορέα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους είχαν διακοπεί άδικα και παράτυπα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με εγκύκλιο που ισχύει από τις 15 Νοεμβρίου 2019, παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα στους ασφαλισμένους αυτούς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους διαμέσου του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», ώστε να έχουν πρόσβαση στις παροχές και υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται, χωρίς δική τους άσκοπη ταλαιπωρία και αχρείαστη επιφόρτιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι συγκεκριμένοι 245.378 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι στερούνταν τη δυνατότητα αυτόματης πρόσβασης σε παροχές και υπηρεσίες υγείας λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της νομοθεσίας από το 2018, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και η καταβολή ποσών που δεν προβλέπονται από τον νόμο.

Στην πράξη, και ενώ βασικός στόχος του νόμου Κατρούγκαλου ήταν η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ερμηνεύοντας διαφορετικά μεταγενέστερες διατάξεις, απέκλειαν τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους από την έκδοση ασφαλιστικής ικανότητας εάν δεν πλήρωναν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, παρότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους μισθωτούς.

Μάλιστα, πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί έχουν διακανονίσει τις εισφορές του 2018 μέσω της ρύθμισης των έως 120 δόσεων και οι υπηρεσίες τούς απέκλειαν από τις υπηρεσίες υγείας, καθώς,  εκτός από την καταβολή της δόσης, τους ζητούσαν και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο που για το 2019 κάποιοι καταβάλλουν την κατώτερη εισφορά και αναμένουν την εκκαθάριση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τούς ζητούσαν να μεταβούν σε κάποιο από τα υποκαταστήματα του φορέα για να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους. 

Με τη νέα εγκύκλιο και την αποδέσμευση της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας από όλη αυτή τη διαδικασία, όσοι ασφαλισμένοι αποκλείστηκαν θα επανακτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δήλωσή του έκανε λόγο για νέες εκκρεμότητες που κληρονόμησε από την προηγούμενη ηγεσία και νέα προβλήματα εξαιτίας της προχειρότητας, της ανοργανωσιάς και της εγκατάλειψης που επικρατούσε στο ασφαλιστικό σύστημα. Επισήμανε, μάλιστα, ότι με την εγκύκλιο και την προσθήκη των ανωτέρω ασφαλισμένων στο σύστημα παροχών και υπηρεσιών υγείας, ο αριθμός των 719.353 μη μισθωτών (άμεσα και έμμεσα) ασφαλισμένων με ασφαλιστική ικανότητα αυξάνεται κατά 26% και φτάνει πλέον στις 910.182.

Στον αντίποδα, ψευδή χαρακτηρίζει η Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι καμία απόφαση ή εγκύκλιος δεν ζητούσε εξόφληση των τρεχουσών εισφορών για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, ούτε αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή